Германският канцлер се обяви за промяна на европейски договори, за да се гарантира здравето на европейците

Германският канцлер Ангела Меркел изрази подкрепа да бъдат направени промени в договорите на Европейския съюз, за да може общността да получи повече компетенции за борба с пандемии, предаде Франс прес. "Вярвам, че Европа се нуждае от повече правомощия в областта на здравеопазването", заяви Меркел на събитие, организирано от консервативната Европейска народна партия.

Протест в Германия срещу проектозакон за локдаун (ВИДЕО+СНИМКИ)

За да бъде подкрепена Европа на здравето, договорите на ЕС вероятно би трябвало да бъдат променени, отбеляза германската канцлерка на видеоконференцията. Тя добави, че винаги е готова да подкрепи подобни промени, ако "има смисъл". Меркел разкритикува решението на някои държави от ЕС да се отклонят от общата стратегия за ваксиниране срещу COVID-19.

Германия почете паметта на жертвите на пандемията с възпоменателна церемония (ВИДЕО)

Не е добре, че някои страни вече използват китайски или руски ваксини, без да изчакат те да бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), за да получат "малка полза в краткосрочен план". Тя подчерта, че това не прави Европа по-силна.

През февруари Унгария даде на руската ваксина "Спутник V" национален лиценз и оттогава я използва. Словакия и Чехия също поръчаха дози от медикамента и обявиха, че не искат да чакат одобрението на ЕМА, за да използват руската ваксина. Чехия междувременно вече иска да се откаже от покупката заради дипломатическата криза с Русия, отбелязва АФП.

Източник: БТА