В парламента Тома Биков посочи, че се завръщат порочни практики на гласуване с чужди карти

От следващата сряда ще се гласува с биометрични данни, съобщи председателят на Народното събрание Ива Митева в отговор на Тома Биков от ГЕРБ-СДС, който обърна внимание, че в новия парламент се завръщат порочни практики на гласуване с чужди карти.

Връщат системата за гласуване в старата сграда на Народното събрание

"Вчера в социалните мрежи беше разпространен видеозапис на една порочна практика, която бяхме позабравили в последните години - избраният председател на правната комисия Радостин Василев беше сниман да гласува с карта на колега", каза Тома Биков. "Подобни практики са не просто грозни, те рушат доверието още от първите дни на този парламент", коментира той и изрази надежда час по-скоро да бъдат въведени биометричните данни, които по силов път да прекратят подобен тип действия.

Депутатите разглеждат промените в Изборния кодекс

"Странно е, че тези практики могат да се върнат и толкова автентично да бъдат прилагани от колеги, които дори за пръв път са в Народното събрание", коментира Биков.

"Вероятно се объркахте и нямахте предвид мен", отговори в лично обяснение Радостин Василев от "Има такъв народ".

От началото на тази седмица парламентът работи с електронната система за гласуване, която беше преместена отново в старата сграда, но до снемане на биометричните данни от депутатите се гласува с карти.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА