Това ще се случи на 5 май

Президентът Румен Радев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от третата по численост парламентарната група в 45-ото Народно събрание - "БСП за България". Това ще се случи на 05 май 2021 г., от 11.00 часа, на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Нинова: Ще обсъдим ситуацията и ще вземем решение как да постъпим с мандата

Веднага, след като стана ясно на кого президентът ще връчи третия мандат за съставяне на правителство, реакциите в парламента не закъсняха.

„Решението зависи от колективните органи на партията. Разбира се, с ГЕРБ не може да се водят никакви разговори”, посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Ясно е математически, че без ГЕРБ и „Има такъв народ” не може да се състави правителство. Те с нас не желаят да разговарят”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

„Очакван ход на президента. Логичен - от гледна точка ролята на избирателите. Много ясно сме казвали, че не можем да подкрепим управление с мандат на БСП”, каза Христо Иванов от „Демократична България”.

ГЕРБ апелира БСП да върне бързо мандата

„Партиите, които загубиха изборите, говоря за ГЕРБ и БСП, ние няма подкрепим, ако предложат кабинет”, категоричен е Мустафа Карадайъ от ДПС.

„Няма да се учудя, ако БСП излезе с предложение за кабинет в пленарна зала, той да бъде изненадващо подкрепен от ГЕРБ и да видим една коалиция, на която всички ние ще се смеем с глас”, добави Станислав Балабанов от „Има такъв народ”.

„БСП трябва да опита, най-малкото. Защото все пак те са системна партия. Не са импровизатори”, смята Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън!”.

Христо Иванов: Отиването на избори става неизбежно

Карадайъ: Няма да подкрепим предложени кабинети от ГЕРБ и БСП