Блинкън ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски

Американският държавен секретар Антъни Блинкън посети Украйна следващата седмица, за да покаже подкрепа за страната в момент на фона на напрежение между Киев и Москва.

Имаше мащабно струпване на руски сили по украинската граница, а миналата седмица Москва съобщи, че е започнала изтегляне на своите сили, като от Вашингтон заявиха, че следят ситуацията.

Разследват руска следа във взривовете в заводи за боеприпаси у нас (ВИДЕО)

По думите на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс визитата в сряда и четвъртък ще „препотвърди непоколебимата американска подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в ситуация на продължаваща руска агресия“.

Блинкън ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, с външния министър на страната, както и с други официални лица и представители на гражданското общество.

Освен че ще заяви подкрепа, Блинкън също ще повдигне въпроса за корупцията в страната. Именно справянето с корупцията по думите на Държавния департамент е „ключово при подсигуряването на демократичните институции, икономическия просперитет и евроатлантическото бъдеще на Украйна“.

Визитата на Блинкън става на фона на смяна на курса на Белия дом спрямо Русия. Президентът Джо Байдън втвърди тона спрямо руския си колега Владимир Путин, но също работи и за предстояща среща между двамата с надежда за стабилизиране на отношенията.

Украйна гони руския консул в Одеса

В петък пред журналисти говорителят на Белия дом Джен Саки посочи, че за срещата все още няма потвърдени детайли, но „фокусът е работа към по-стабилни и предсказуеми отношения“. Америка също ще посочи свои притеснения като такива за задържането на Алексей Навални и струпването на войски на границата с Украйна. Саки допълни, че една от сферите, по които САЩ и Русия могат да работят заедно е ядрената програма на Иран.

Източник: БНР