От ГЕРБ не са знаели, че президентът ще свика консултации с партиите след 2 дни

Днешното съобщение, че президентът Румен Радев свиква консултации с партиите за състава на ЦИК е било изненадващо за ГЕРБ. Това стана ясно на брифинг в партийната централа. На него Тома Биков изрази съмнение, че само ГЕРБ не са били информирани, че това ще се случи.  

„Ние не знаем нито на какви критерии трябва да отговарят тези кандидати, нито какво се очаква от тях”, заяви Биков. „И това се случва 2 месеца преди парламентарните избори. Ако ние бяхме направили подобно нещо преди изборите, всички щяха да ни обвинят в опит за фалшификация на изборите”, каза Тома Биков. „В момента виждаме опит цялото изборно законодателство да бъде приложено така, че да спечелят определени политически сили, от кръга на Румен Радев. Това се прави и с цел той да спечели втори мандат като президент”, заяви Биков.

Президентът ще проведе консултации с партиите за състава на ЦИК

Според него цената може да е провал на изборния процес и страната да влезе в конституционна криза.

„Сега идва следващата стъпка – назначаване на ЦИК по неясен критерий, с крайно съмнителна и неясна процедура”, коментира Тома Биков.

Депутатът Георг Георгиев от своя страна отговори на Иво Мирчев. По-рано през деня Мирчев отрече фирмата, която доставя хардуера за машинното гласуване, да е спонсор на „Да, България”. Георгиев извади разпечатка от Сметната палата и прочете името Иван Тодоров.

Георгиев попита защо колегите им от останалите партии не говорят по важните международни теми – Русия, резолюцията на ЕП, човешките права.  

Мирчев: Фирмата, която доставя хардуера за машинното гласуване, не е спонсор на „Да, България”

„Къде са колегите, които носеха европейските доклади, в които се говори за върховенство на закона, днес, когато искат да се закрият спецсъдът, спецпрокуратурата и КПКОНПИ. Защо не питат колко пари ще бъдат върнати на олигархията и махията. Именно колегите от Да, Българи забиват най-дълбоко меча си в стабилността и правовата държава. Заедно с политика Станислав Трифонов", заяви още Георг Георгиев.