Причина е изненадваща пресконференция, която Бойко Борисов и съпартийците му дадоха тази сутрин

Целият ден премина в политически престрелки между ГЕРБ и останалите парламентарни партии. Причина е изненадваща пресконференция, която Бойко Борисов и съпартийците му дадоха тази сутрин. На нея стана ясно, че ГЕРБ ще сезира Конституционния съд за изборните промени. Последваха и критики към политическите опоненти.    

Размислите на премиера в оставка, както сам ги определи, започнаха с бързото приемане на промените в Изборния кодекс. В тях той видя жест към президента Румен Радев.

„Целта беше една единствена – ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент”, заяви Бойко Борисов – министър-председател в оставка.

Борисов очерта и портрет на кандидата на ГЕРБ за „Дондуков 2”, който да противостои на Радев.

„Умен, красив, с опит, приет на Запад, с добри отношения на Изток, такъв ще бъде. Коренно различен от сегашния разединител на нацията. Няма да съм аз категорично”, заяви Борисов.

Борисов: Няма да има следващо правителство, независимо от резултатите (ВИДЕО)

Първоначално той разпореди на парламентарната група на ГЕРБ да не дава Изборния кодекс на Конституционния съд.

„Оставете ги да ги видят българите какво са сгрешили и какво са направили”, заяви Борисов.

Малко по-късно размисли.

„Добре, дайте го на Конституционния съд”, заяви Борисов.

Премиерът в оставка прогнозира дълъг живот на бъдещия служебен кабинет.

„Няма да има и следващо правителство. Независимо от резултата. Защото партиите се държат безотговорно. Ще продължи служебното правителство на кандидат-президента Радев. Месеци наред и това е целта”, смята Борисов.

Той коментира и реториката от другите партии спрямо ГЕРБ.

„БСП не е ли токсична като никой не иска да работи с тях, ако се окаже, че й дадат мандат и тя го върне? ДПС не е ли токсична, че никой не иска работи с нея? Ми „Да, България” не е ли токсична, че никой не иска да работи с нея и не й иска подкрепата?”, попита Борисов.

И пак попита кога ще бъде го пуснат от премиерския пост.

„Дайте по-бързо да върнем мандата, казва Нинова, защото Борисов продължава да управлява. Ама не управлявам! Седя си и искам да ме пуснете. Вие не ме пускате”, каза Борисов.

Нинова: Какво може и какво не може да казвам - решава единствено БСП 

Отговорът на Нинова не закъсня.

„Г- н Борисов, какво може и какво не може да казвам - решава единствено моята партия, а не вие", написа Нинова. И добавя, че е по-добре да има служебен кабинет, назначен от президента, отколкото правителството в оставка на продължи да работи.

Мая Манолова пък определи 1-часовия брифинг като проява на страх, че доверието към Борисов е изчерпано.

От „Демократична България” реагираха на думите, че никой не им иска подкрепата.

„Самите  ГЕРБ поискаха подкрепата на „Демократична България”, естествено ние си спазихме обещанието. Но това показва още веднъж как Бойко Борисов откровено лъже в тези прословути свои включвания”, заяви Ивайло Мирчев, „Демократична България”.

Реакциите и информацията, че Румен Радев свиква консултации за нови членове на ЦИК,  доведе до второ изявление на ГЕРБ

„Корнелия Нинова ни говори за смирение и празници. На Велика събота тя беше тази, която свика партията си, за да коментират партийни и политически въпроси. Госпожа Манолова днес изброила един списък, говорейки отново за ревизия, макар че Народното събрание тотално каза, че не може да се прави ревизия. Именно колегите от "Да, България", за които прозрачността е една от най-важните неща, проформа, както се оказа, са тези, които забиват в момента най-дълбоко меча си в стабилността и правовата държава”, заяви Георг Георгиев.

От ГЕРБ отправиха нови критики към Румен Радев - че не са били уведомени навреме за предстоящите консултации за нов състав на ЦИК и не знаят на какви критерии трябва да отговарят кандидатите.

Слави Трифонов: ГЕРБ ги боли, че няма да я има тяхната ЦИК

Към края на деня дойде и реакция от Слави Трифонов. Пак във Facebook, той написа, че ГЕРБ „много ги боли”. А причината била, че вече нямало да я има „овладяната от ГЕРБ Централна избирателна комисия”, която изпълнявала политическите им поръчки. „Никой не може да спре гората да се разлиства”, завършва Трифонов.