В централите им кипи усилена работа в последния почивен ден за Великден

В последния почивен ден за Великден парламентарно представените партии стягат редиците, за да излъчат нов състав на Централната избирателна комисия.

На практика решението на БСП да обявят, че връщат мандата още преди да им бъде връчен, измести фокуса към предсрочните избори, които вече са неизбежни, и най-важното към начина, по който ще се проведат.

Политическите консултации при президента са утре. В партийните централи кипи усилена работа, а задачата им е да изберат своите кандидати за членове на новата Централна избирателна комисия. Имената трябва да обявят в сряда на консултациите на „Дондуков” 2.

От БСП свикват днес извънредно заседание на Изпълнителното бюро.

Изпълнителното бюро на БСП заседава извънредно

Премиерът в оставка Бойко Борисов пък направи предположение, че за председател на ЦИК ще бъде избран кандидат на „Има такъв народ”.

„Естествено, че председател на ЦИК трябва да е първата политическа сила, това сочи демокрацията. С най-много – 4 човека. Не знам и това как ще го направят - да ги изгонят и тях. Но ако не се договорят, видите ли, а те ще се договорят, ще взимат сферата от Канал 1, където джуркате тотото, ще слагат 6 топчета и ще джуркат. И на който му се падне председател, ще е председател. Дотам я докараха. Страхотно изборно законодателство, ще джуркаме топчета, за да определяме член на ЦИК. Добре, приемаме го и това. Мога отсега да кажа, че председател ще бъде най-вероятно депутат от партията на Трифонов, зам.-председател някой от другите”, коментира Бойко Борисов.

Преди празниците в дълго заседание депутатите решиха новата ЦИК да има по-малко членове – 15. Така в новата комисия от ГЕРБ ще имат четирима представители, от „Има такъв народ” и БСП – по трима, ДПС и „Демократична България” – по двама, а „Изправи се! Мутри вън!” – един.