Те получават незабавно плащане вместо да очакват бъдещи приходи от правата върху музиката си

Музикантите от Red Hot Chili Peppers продават правата върху каталога си на лондонската инвестиционна компания "Хипнозис" за около 140 милиона долара, съобщиха "Билборд" и "Ролинг стоун", като се позовават на източници, запознати с преговорите.

Били Айлиш позира за „Вог" с впечатляваща нова визия (СНИМКИ)

Red Hot Chili Peppers притежават едни от най-добре продаваните музикални каталози с хитове като "Californication", "Оther Side", "Under the Bridge", "Scar Tissue". Повечето от песните са създадени от музикантите в групата - Майкъл "Флий" Балзари, Антъни Кийдис, Джон Фрушанте и Чад Смит. Мерк Меркуриадис от "Хипнозис" е купил правата колективно от групата.

От 2018 г. Меркуриадис и фондът му масирано изкупуват правата върху хитове и цели каталози на някои от най-значимите композитори, продуценти и изпълнители в музикалната индустрия, сред които са Ричи Самбора, Нийл Йънг, Линдзи Бъкингам.

Експеримент събра 5000 души на концерт в Ливърпул без маски и дистанция

Творците получават незабавно плащане вместо да очакват бъдещи приходи от правата върху музиката си. Купувачът пък поема риска за приходите и рискува да се опита да насърчи телевизионни канали, видеоигри и реклами да използват музиката.

Източник: БТА