Понастоящем има само два космически апарата, които са напуснали пределите на Слънчевата система

Китайските учени разглеждат възможността да отправят космически апарат в края на Слънчевата система на разстояние от 100 астрономични единици, равни на 15 милиарда километра, предаде агенция Синхуа.
Според информацията на агенцията стартът е планиран за 2049 година във връзка със отбелязване на 100-годишнината на КНР.

Анализ на проби от астероида Рюгу показва вероятно наличие на органични вещества

"Ако проектът бъде успешно реализиран, това ще бъде голям принос на Китай в развитието на света и на човечеството", заяви главният конструктор на лунната програма на страната академик У Вейжен. По неговите думи космическата промишленост на КНР има възможност да се справи с тази задача.
Една астрономическа единица се равнява на 149,6 милиона километра и е считана за средното разстояние между Земята и Слънцето.

Ще удари ли земята опасният астероид Апофис? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Понастоящем има само два космически апарата, "Вояджър-1" и "Вояджър-2", които са напуснали пределите на Слънчевата система и сега пътешестват в междузвездното пространство. Получените от тях данни помогнаха на учените да изучат тази част от космоса и да открият редица аномалии на границата на Слънчевата система.

Източник: БТА