Малкият кит с дължина около четири метра беше заседнал около Ричмънд

Раненият малък ивичест кит, който заседна в река Темза, бе евтаназиран късно вечерта в понеделник, след като състоянието му се влоши и шансовете му за оцеляване на хиляди километри далеч от местообитанието му почти изчезнаха, съобщиха АФП и Ройтерс.

Млад сив кит се появи край италианския бряг (ВИДЕО+СНИМКА)

Малкият кит с дължина около четири метра беше заседнал около Ричмънд. Той беше освободен от спасителни екипи, но избяга скоро след това отново, докато го транспортираха за медицински преглед. Последва издирвателна операция. Фотограф на Ройтерс в понеделник го забелязва отново във водите на реката и скоро след това отново засяда. Въпреки усилията на спасителните екипи на Пристанище Лондон, на Националния спасителен институт, на противопожарната служба, полицията и природозащитници, китът не могъл да бъде спасен и се наложило да бъде подложен на евтаназия със свръхдоза обезболяващи препарати, защото бил сериозно наранен.

Никога досега кит не бе виждан толкова навътре по поречието на Темза, на повече от 150 километра от устието й. Този вид китове обикновено обитава северните райони на Атлантическия и на Тихия океан и достига дължина до девет метра.

Спасиха заседнал кит в Доминиканската република (ВИДЕО)

"Този кит може би се е загубил по време на групова миграция, може да е болен или ранен", каза за Ройтерс Дани Гроувс от организация за опазване на китовете и делфините. Той поясни, че много китове и делфини изпадат в беда, ако бъдат блъснати от плавателен съд в морето, наранят се на рибарски мрежи, заблудят се от силен подводен звук, предизвикан от сонари по време на учения или от сондажи за добив на петрол и газ.

Източник: БТА