Решението подлежи на обжалване

Апелативният съд във Варна потвърди присъдата на Шуменския окръжен съд по делото за влаковата катастрофа на гара Хитрино. Първата инстанция присъди на машиниста Димитър М. 15 години затвор и 17 години лишаване от право да упражнява професията си. Помощникът му Радослав П. е лишен от свобода за 10 години и му е отнето правото да упражнява професията за 12 г.

Двамата са признати за виновни за това, че на 10 декември 2016 г. при управление на товарен влак, са нарушили правилата за движение. Машината е навлязла в гарата със 78 км/ч. Двамата не се съобразили със сигнала на входния семафор, който разрешавал влизане с 40 км/ч, с готовност за спиране. Последвало дерайлиране, повреждане на вагон-цистерни, изтичане на газ пропилен и взрив. При инцидента загинаха 7души, а ранените бяха повече от 10. 

Влакът пътуваше по направлението Бургас – Русе и бе съставен от 2 локомотива и 26 вагон-цистерни, превозващи 700 тона пропилен и 130 тона пропан-бутан. Заради ремонт на железопътната инфраструктура разписанието било променено и композицията трябвало да изчака на гара Хитрино преминаването на пътнически влак. Двамата подсъдими обаче не били уведомени за това и смятали, че се движат по обичайния график.

ПРИСЪДИ ЗА ХИТРИНО: 15 години за главния машинист, 10 - за помощника му

Един от изводите в техническите експертизи е, че железният път и съоръженията в гара Хитрино, макар и недобре поддържани, са били технически изправни. Вещите лица са категорични, че причината за произшествието е високата скорост при навлизане и неспазването на светлинната сигнализация. 

Днес се навършват три години от трагедията в Хитрино (ВИДЕО+СНИМКИ)

За разлика от първата инстанция, Апелативният съд не прие за смекчаващи вината обстоятелства лошото състояние на пътя, това, че цистерната не е отговаряла на изискванията и незнанието от подсъдимите за промененото разписание. Двамата не са изпълнили водещото си задължение да съоблюдават светлинната сигнализация.

Настоящият състав установи, че наказанията на Димитър М. и Радослав П. съответстват на тежестта на допуснатите тежки нарушения на правилата за движение. 

Решението на съда подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

НОВА ЕКСПЕРТИЗА: Висока скорост причинила катастрофата в Хитрино