Чифтът беше звездният лот в наддаване, организирано от аукционната къща "Сотбис"

Чифт маратонки Nike Air Jordan на баскетболната легенда Майкъл Джордан бяха продадени на търг за 152 500 долара, предаде Франс прес.

Продадоха на търг за рекордна сума потник на Майкъл Джордан (СНИМКИ)

Чифтът беше звездният лот в наддаване, организирано от аукционната къща "Сотбис" и изцяло посветено на маратонките. Артикулът се оформи като тръжна ниша преди 10 години и днес тези спортни обувки са един от най-динамичните пазари при тръжните продажби. Лотовете привличат вниманието както на широката публика, така и на колекционерите.

Търгът "Само за играчи", който се проведе изцяло в онлайн формат, изложи 13 чифта маратонки, които са били носени по време на мачове на НБА от едни от най-изявените звезди на баскетбола, като тези на Скоти Пипън и Шакил О'Нийл.

Преди търга те бяха показани в Женева, заедно с други луксозни предмети и бижута в рамките на тръжната седмица на Сотбис в швейцарския град.

Продадоха за рекордна сума маратонки на Кание Уест (СНИМКИ)

"Маратонките на Найки "Еър Джордан 1" не само промениха завинаги баскетболните спортни обувки, но също така лансираха културата на маратонките" , изтъкнаха от "Сотбис".

Продаденият чифт с червен, бял и черен цвят е бил носен от Майкъл Джордан по време на дебютния му сезон в НБА през 1984-1985 година.