Над 600 противоградови ракети са изстреляни през последното денонощие в страната

Стартира пилотният проект за противоградова защита с три самолета. Тя ще обхване незащитени с ракетен способ територии в Централна и Североизточна България. Става въпрос за над 30 млн. дка. и  включват обработваема земя, трайни насаждения и смесено земеползване, съобщават от МЗХГ. Самолетите и командният пункт за ръководене на операциите по активни въздействия са локализирани на летище Горна Оряховица. 

Същевременно от Изпълнителна агенция „Борба с градушките“, съобщиха, че за последното денонощие са изстреляни 642 противоградови ракети. Най-много градоопасни клетки са обработени от ракетните площадки в областите Монтана, Враца и Плевен. Общо проведените въздействия над защитаваната територия са 8, а обработените клетки са 58. По данни на командните пунктове в страната в Северна България валеж от град е регистриран в областите Видин, Монтана, Враца и Плевен. В Южна България валеж от град е паднал в областите Пловдив и Стара Загора.

Градушки удариха Северна България (СНИМКИ+ВИДЕО)

От командния пункт в село Долно Церовене, област Монтана са обработени 19 градоопасни клетки и са изстреляни 133 ракети. По нареждане на командния пункт в Долни Дъбник, област Плевен са изстреляни 126 ракети. От полигона в село Бърдарски геран, област Враца са обработени 11 градоопасни облака, изстреляните ракети през последното денонощие са 131. Четири облачни клетки са обработили и служителите от Регионалнатите дирекции за борба с градушките в град Грамада, област Видин и са изстреляни 62 ракети. 

В Южна България по нареждане на командния пункт в село Голям чардак, област Пловдив са изстреляни 86 ракети, с които са обработени седем облачни клетки. От полигоните в село Поповица, област Пловдив, село Старо село, област Сливен и село Петрово, област Стара Загора през последното денонощие са изстреляни 104 противоградови ракети.

Данни за евентуални щети върху селскостопанските култури от градушка в защитаваните територии, ще бъдат предоставени след съвместни обследвания с Областните дирекции  „Земеделие“, които ще бъдат извършени в началото на следващата седмица.