През следващите три месеца МОН ще има за свой приоритети и подготовката на следващата учебна година

Все още няма решение ще се върнат ли всички ученици присъствено за края на учебната година, а разговорите със здравните експерти предстоят. Това заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков. Заповедта за университетите обаче се чака до дни.

Четири са важните неща към момента посочи образователният министър. На първо място това е успешното завършване на учебната година, а веднага след това и подготовката за следващата. Външните оценявания нямало как да бъдат отменени, защото на база на тях ще се направят изводите доколко учебният материал е усвоен в ситуация на пандемия и онлайн обучение. И където се установят пропуски, ще се вземат спешни мерки. За момента остава ротационният принцип, при който ученците се въртят на смени - присъствено и онлайн. График обаче има само до края на май.

Ученици от три класа се връщат обратно в училище

Разговаряме с Йоана Христова, която отново се обучава онлайн. Ученичката изчислява, че е прекарала на чина си само 3 месеца през тази учебна година.

„Трудно е, не можеш да се съсредоточиш толкова добре, вкъщи околните те разсейват - различно е”, каза момичето.

Надеждата й е поне на финала на учебната година да се събере със съученици и учители.

Връщането на учениците в клас, проф. Денков, заяви, че ще коментира само като преподавател, не и като министър, тъй като решението трябва да се вземе и от здравните експерти.

„По моето лично мнение близкият контакт със студентите и с учениците винаги ще бъде в основата на образованието, защото то е свързано с възпитанието”, поясни той.

От организацията "Обединени родители" настояха за решение час по-скоро, за да могат децата да наваксат пропуските - и учебните, и социалните.

„Няма как да открия логика - абсолютно всичко е разрешено - театри, циркове, нощни заведения, обаче училищата празни. Всичко работи, образованието почива”, заяви Милко Божанков от организацията.

За сметка на училищата, зелена светлина за университетите се чака до дни.

Сред основните задачи на новия министър ще е и провеждането на предстоящите изпити на учениците.

„Ще се следи за теч на информация, работата на оценителите. Сроковете трябва да се спазват”, каза проф. Денков.

Изпитите ще протекат така, както вече са планирани от месеци, за да няма напрежение в последния момент. Директори вече са започнали с организацията - очакват само насоки как да се провежда изпита за деца под карантина.