Това се случва след почти 7 месеца на културен и социален живот под карантина

Заведенията, кината, музеите и театрите във Франция отварят отново след почти 7 месеца на културен и социален живот под карантина.

Най-нетърпеливи да посрещат клиенти са заведенията на Лазурния бряг. Периодът съвпада с началото на летния сезон и резервации вече не липсват.

19 май е ден, който французите очакваха с нетърпение, след като заведенията и местата за култура тук затвориха още на 30 октомври миналата година. Истинско оживление по улиците в цялата страна. Това се допълни и от протест на над 35 000 полицаи в Париж. 

Франция се завръща към дълго жадуваната нормалност. Отварянето на заведенията върна усмивките не само на обикновените граждани. Президентът Макрон и премиерът Кастекс бяха сред първите изпили сутрешното си кафе на терасата на парижко заведение. 

"Все още не сме излезли от пандемията. Следват постепенни етапи на възобновяване, както подробно ги описахме с министър-председателя,  които са резултат от множество консултации", заяви Еманюел Макрон.

Мона Лиза се усмихна от Лувъра за първо селфи след месеци, в които  музеят беше затворен. 

Изпълнена съм с емоции. Имаме нужда от красота. И наистина имаме късмет в Париж. Обикновено, когато съм във Франция, идвам в музея вечер, след работа, за да чета в една от залите. Голяма привилегия е да бъда тук. 

Франция разхлабва мерките, очаква туристи през юни

„Вече имаме много резервации. Първата седмица сме заети и на обед и вечер, въпреки че вечер все още сме с вечерен час и сервизът ще бъде много кратък. В 21 часа всички трябва да са си вкъщи, тоест ние трябва да приключим работа към 20:45 часа, за да имат хората време да се приберат без глоби. Но да, хората са нетърпеливи. Резервациите продължават, дори скоро ще трябва да ги блокираме, защото сме запълнени”, казва Димитър Дочев.

Той е управител на ресторант в курортното градче Вилфранш, между Ница и Монако. Пандемията идва скоро след като заведението отваря врати за първи път.

„Преди седмица започнахме да подготвяме ресторанта за поредното отваряне, тъй като нашият ресторант е сравнително нов. Отворихме през декември 2019 г., но за съжаление никой не беше предвидил пандемията. Работихме 3 месеца и затворихме. После отворихме лятото за около 4 месеца и пак трябваше да затворим”, разказва Дочев.

Франция ускорява ваксинационната си кампания

Всяко поредно отваряне в страната е съпътствано с нови, допълнителни мерки, споделя Димитър, но смята че бизнесът се адаптира все по-добре към ситуацията.

„Първите 20 дни след отварянето ще трябва да работим само навън, на терасата, с 50 процента капацитет. Вътре не се допускат хора. Маските за целия персонал продължават да са актуални. Трябва да взимаме телефонен номер и имена на всеки клиент, за обратна връзка в случай на COVID-19. Имаме разстояние от 2 метра между масите, което трябва да спазваме, както и не повече от шестима души на маса”, обяснява той.

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК