Машината е доставена за експлоатация на РИОСВ-Русе и е втората такава в страната

Мултифункционална машина ще помага в поддръжката на природния резерват „Сребърна”. Всъдеходът е тип „амфибия” - движи се, както на земята, така и по вода. Снабден е с двигател 50 конски сили и различни инструменти - помпи, гребла и дори косачка. Машината е доставена за експлоатация на РИОСВ-Русе и е втората такава в страната.

Хванаха рибар с лодка в езерото "Сребърна"

Резерватът „Сребърна” е в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО. Територията му се простира на 8 квадратни километра, на които съжителстват десетки животински видове, голяма част от тях защитени. Езерото и влажните зони са дом и на колонии пеликани.

2/3 от резервата са обрасли с гъста тръстика и без правилна поддръжка, тя заплашва да погълне цялото езеро. Преди години хора в региона са я рязали всяка есен, а местната промишленост е изкупувала тръстиката.

КРАСОТАТА НА ПРИРОДАТА: 70 години резерват „Сребърна” (ГАЛЕРИЯ)

С помощта на новия всъдеход почистването на „Сребърна” ще става по-лесно. Ще се подобри водната циркулация в резервата. Ще се освободят водни огледала, необходими на птиците. Косенето на тръстиката ще се осъществява през есента, за да не нарушава спокойствието на фауната в периода, когато повечето видове отглеждат малките си. 

Повече гледайте във видеото