Toва обяви лидерът на БСП

Голяма лява коалиция събира бивши знакови лица на БСП за предсрочните избори. Това обяви Корнелия Нинова на брифинг. Лидерът на БСП каза, че инициативата за обединение с АБВ на Георги Първанов, „Движение 21” на Татяна Дончева и „Нормална държава” на Георги Кадиев, е по нейна инициатива.

Очаква се утре да бъде подписано и първото споразумение между БСП и АБВ. На финалната права са преговорите с останалите формации.

Обединението между левите партии ще е на база политики, а целта - постигане на по-добри резултати на изборите. Нинова отправи и поглед към управлението на страната.

Лидерските единоборства са загърбени - Корнелия Нинова, Георги Първанов, Татяна Дончева и Георги Кадиев са готови да застанат рамо до рамо за предсрочните избори.

„Инициативата за разговорите поех аз. Голяма лява коалиция ще има. Тя не е лесна, но е необходима за България. Особено в условията на социално-икономическата криза и след управлението на ГЕРБ”, каза Нинова. 

Тя отчете, че през годините левицата се е рояла, а животът е показал, че малките партии, откъснали се от БСП, не винаги успяват да влязат в парламента. Така хората, които ги харесвали и гласуват за тях, се чувстват непредставени.

„По тези две причини потърсихме диалог за обединение вляво и провеждане на политика за отваряне на ветрилото към центъра. Националният съвет ме упълномощи да започна разговори с други политически партии”, уточни Нинова.

Нова коалиция в левия политически спектър?

С АБВ, „Движение 21” и „Нормална държава” са изчистени общите политики, представени са програмите и платформите.„Видяхме, че в най-висока степен те съвпадат. След това пристъпваме към организационните въпроси”, уточни Нинова.

Споразумението за лява коалиция може да бъде продължено и за следващи избори, каза още Нинова. Разговори се водят и с други партии, имената им обаче лидерът на столетницата не огласи. Сред тях обаче не е формацията на Жан Виденов. 

На предсрочния вот новата коалиция ще се яви във формата „БСП за България”, в който остават и досегашните партньори. С това име ще стане и явяването на изборите. 

„С голяма увереност твърдя, че този нов и широк формат ще доведе до по-добър резултат за партиите вляво и ще даде възможност за промяна на политиките. Отваря и широка врата за едно ляво-центристко управление”, категоричен е лидерът на БСП.

 

АБВ отчетоха като добър този ход на Корнелия Нинова.

„Обществото се нуждае от алтернатива, от нова атмосфера, от нова енергия. Макар и закъснял този преговорен процес е стъпка в правилна посока”, заяви Румен Петков.

Той и Георги Първанов няма да са в листите за сметка на хора със солидна професионална подготовка.

„И президентът Първанов, и Калфин, и аз не сме кандидати за нищо. Хора с моята биография не е прилично да са кандидати. Искаме да покажем на обществото, че разбираме, че гражданите търсят радикалната промяна”, каза още Петков.

Нинова уточни, че са опитали да проведат разговори с Мая Манолова преди редовните избори, но подадената ръка не била приета. БСП била определена като статукво, с която не искат да разговарят и да правят обща политика. Затова сега не се предвижда да се водят преговори за обединение.

Отделянето на партията на Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън!” не било проблем.

„Няма драма. И без нея можем”, каза Николай Хаджигенов.

Относно подслушването на политици Нинова посочи, че ако е вярно, е изключително скандално. Очаква да се направи проверка.