През деня ще има тържества на различни места в страната

С празнични шествия, концерти и поднасяне на венци и цветя, България отдава почит към святото дело на светите братя Кирил и Методий. За втора година празникът преминава под знака на пандемията, но това не спря хората да участват в събитията.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Стотици поднесоха цвета на паметника на Кирил и Методий пред Народната библиотека в София. С импровизирано шествие празникът почетоха и президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илиян Йотова и премиерът Стефан Янев. Те отказаха да коментират политически теми.

„Нека не политизираме днешния прекрасен празник”, призова Радев.

Честит 24 май!

Според кмета на София Йорданка Фандъкова в условията на пандемия българските учители  бързо започнали да използват новите технологии,  които  да ги интегрират в образованието. Но децата вече имат нужда да се видят със съучениците си не през камерата на компютъра, а на живо.

Как празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура (ГАЛЕРИЯ)

„За последните 4 години двойно се увеличиха учителските заплати. Това беше именно за да привлечем млади хора, защото учителите имат нужда от този стимул. Има не просто кандидати, а много качествени кандидати”, заяви Фандъкова.

От образователното министерство предстои да направят анализ как е повлияло електронното обучение на учениците и къде са проблемните области.

„Планът за възстановяване е важен. Това са огромни инвестиции в образование и наука. Как ще бъдат използвани тези средства? Трябва да се комбинира всичко, което е необходимо на едно,  т.е и технологическите средства, и квалификацията на учениците, и нормативната база, за да може парите да бъдат използвани максимално ефективно”, смята Николай Денков, служебен министър на образованието.

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК