България е представена от президента Румен Радев

Европейският съвет ще заседава днес и утре за първи път присъствено от началото на годината. Предвижда се да се обсъдят основно въпроси, свързани с ваксините срещу COVID-19 и отношенията с Русия. България е представена от президента Румен Радев.

Извънредно в дневния ред снощи бе включена възможността за обсъждане на нови санкции срещу Беларус заради случая с Роман Протасевич.

Темата за приземения в Минск самолет влезе и в дневния ред на Европа. 

СКАНДАЛ В МИНСК: Самолет се приземи принудително заради опозиционер

Евролидерите определиха акта по приземяване като държавно пиратство. Те имат няколко идеи за увеличаване на санкциите, пакетът ще бъде разширен, но така че да не бъдат потърпевши гражданите на Беларус.

„Срещата е много важна за всички страни членки, за бъдещето на Европейския съюз и за огромните предизвикателства пред нас. Трябва да намерим най-важното – баланса. Баланс във всички фактори, които ще окажат влияние върху нашето развитие в бъдещето. Ситуацията е критична и ни трябва солидарност, трябва да вземем предвид проблемите и нуждите на всяка страна членка”, заяви Румен Радев.

 

 

Ще има международно разследване, въздушното пространство на страната може да бъде обявено за несигурна зона. На гръцка територия е започнала акцията на службата на Беларус по задържането на руския журналист. Затова се очаква изявлението на гръцкия президент по случая.

Очаква се Европейският съвет да изрази съпричастност с Чехия и България, където бяха взривени складове с боеприпаси - дело, приписвано на руското военно разузнаване.

На заседанието ще бъде направена оценка на изпълнението на договореностите с Великобритания. Ще бъдат обменени мнения по целите на ЕС за опазване на околната среда. 

Репортер: Антоанета Николова

Румен Радев за Северна Македония: Европейският път минава през София