Европейските авиокомпании няма да летят над Беларус

Европа реагира остро на отвличането на самолета на „Райънеър” от Минск и ареста на опозиционния лидер Роман Протасевич. Късно снощи европейските лидери приеха декларация, с която налагат нови санкции на Беларус. Наказателните мерки ще засягат не само отделни лица, но и държавни институции.

Строги санкции са наложени и на лица и компании, близки до президента Александър Лукашенко.

На заседание, продължило до малките часове на нощта, лидерите забраниха достъп до въздушното пространство на общността на Беларуските авиолинии. Европейските авиокомпании също няма да летят над Беларус .

„Беларус използва контрола върху въздушното си пространство, за да извърши акт на държавно отвличане, затова безопасността и сигурността на полетите през беларуското въздушно пространство не може да бъде гарантирана”, посочи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Беларуските власти потвърдиха ареста на Роман Протасевич

ЕС ще приеме мерки да забрани прелитането през европейското въздушно пространство и ще забрани достъп до европейски летища на беларуски самолети.

„Това е заплаха срещу сигурността на гражданската авиация. Това е заплаха срещу международната сигурност”, определи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Като „въздушно пиратство” - така квалифицира приземяването на самолетс служебният министър на външните работи Светлан Стоев.

„За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство, за което аз не знам дали си даваме сметка до какви измерения може да стигне”, посочи той. 

Редица авиокомпании вече започнаха сами да обявяват, че спират полетите над Беларус от съображения за сигурност.

Междувременно лидерите на Евросъюза поискаха незабавното освобождаване на журналиста Роман Протасевич и приятелката му София Сапега. В същото време Минск пусна запис на арестувания репортер. 

„Мога да потвърдя, че нямам здравословни проблеми, включително сърдечни или на други органи. Полицейските служители се отнасят добре и съобразно закона. Продължавам да сътруднича с разследването и да давам показания за организирането на масовите протести в Минск”, обясни Протасевич.

Стоев за приземения самолет: Това е въздушно пиратство (ВИДЕО)

Беларуски опозиционери обаче критикуваха видеото и допуснаха, че журналистът е бил подложен на натиск, за да признае, че е извършил нещо нередно. Баща му пък изрази опасения, че може да бъде подложен на мъчения.

„Мисля, че е бил принуден. Това не са негови думи. Това не е неговата интонация. Той се държи много резервирано и както виждате, е нервен. Вероятно носът му е счупен, защото формата му е различна и има много пудра, а на лявата си страна има нещо мазно”, каза Дмитри Протасевич.  

В същото време Беларус изгони посланика на Латвия и други дипломати, след като беларуското национално знаме беше заменено с червено-бял флаг, използван от опозицията. Латвия отговори, като също изгони дипломатите на Минск.

Репортер: Антоанета Николова