Прави ли се опит да бъдат ограничени сънародниците ни във Великобритания

Ново напрежение около гласуването в чужбина. То е за броя на секциите, в които сънародниците ни във Великобритания ще имат право да гласуват. Появи се информация, че се прави опит те да бъдат ограничени. Паралелно с това, въпросителни повдигна и стенограма от заседание на Министерския съвет.

Нова идея за това кой да има право да гласува и кой не е била обсъдена на масата на „Дондуков“ 1 -  по време на правителствено заседание на 19 май. Докато министрите говорят за подготовката на вота на 11 юли, финансовият министър предлага от избирателните списъци да бъдат изключени хора, които живеят в чужбина и не плащат данъците си у нас. Асен Василев предлага още да се направи и списък на гласоподавателите, които нямат български лични документи.

В колко секции в чужбина ще се гласува с машина

От стенограмата става ясно, че идеята засяга правото на глас на хората, които трайно живеят в чужбина и не плащат данъци у нас, както и тези, които нямат български лични документи. А самото предложение е избирателните списъци  „да бъдат кросчекнати с тези два налични масиви от държавните институции, за да бъдат допълнително изчистени от мъртви души”. След него думата взема служебният премиер Стефан Янев и отговаря: „Добре“. А после министрите продължават по дневния ред.  Ще има ли промени за гласуването на българите в чужбина, попитахме министъра на външните работи, чието ведомство отговаря за организирането на вота зад граница.

„Решение на Министерския съвет не е вземано. Ако ви кажа колко предложения се правят и колко от тях стигат до вземане на решение. Това са две различни неща. Много неща се дискутират, има много идеи. Преди всичко някои от идеите са свързани с изчистване на избирателните списъци”, обясни Светлан Стоев, служебен министър на външните работи.

По думите му за да има ограничаване на правото на глас, трябва да има политическо решение. И не знае дали такова може да бъде взето от служебното правителство. 

„Това значи да се преработи Изборният кодекс. А за да стане това, трябва да има парламент”, обясни още Стоев.

От пресцентъра на  Асен Василев пък уточниха, че министърът не е предлагал ограничаване на правото на глас на българите в чужбина. А е искал само да започне дебат за бъдещи промени.

В колко секции ще гласуват сънародниците ни във Великобритания? Към момента броят им е 92. На заседание на ЦИК на 24 май говорителят Цветозар Томов докладва за писмо от посолството ни на Острова, в което се иска редуциране на секциите. Комисията отхвърля подобно искане. Но остава въпросът – иска ли посолството закриване на вече обявени секции?

„Много от нашите посланици са дали становища до ЦИК. Аз лично не съм виждал становище, в което да се предлага вече определени секции да бъдат намалявани”, заяви  Калин Анастасов, главен секретар на МВнР.

Посланикът ни във Великобритания Марин Райков, изпрати опровержение до медиите. В него пише, „че твърденията за искане на намаляване на секциите не отговарят на истината“. И добавя, че решенията са на ЦИК и от посолството ще се съобразят с тях.

МС: Не сме предлагали ограничаване на правото на глас на българите в чужбина

От Министерския съвет изпратиха също опровержение.

Във връзка със заседанието на Министерския съвет, проведено на 19 май 2021 г., на което беше прието решение за подготовката и произвеждането на предстоящите парламентарни избори на 11 юли, уточняваме, че по никакъв начин в рамките на проведената дискусия не е предлагано ограничаване правото на глас на българските граждани, които пребивават постоянно в чужбина и не плащат своите данъци и осигуровки в България. В хода на правителственото заседание членовете на кабинета обсъдиха проблема за наличието на „мъртви души“ в избирателните списъци и необходимостта да се започне работа по разрешаването му, включително чрез промени в нормативната уредба. Категорично не е обсъждан вариант за ограничаване конституционното право на всеки български гражданин на глас, независимо дали постоянното му пребиваване е в страната или в чужбина. Основният приоритет в работата на служебното правителство е организирането и провеждането на свободни, честни и демократични избори при стриктно спазване на законовите разпоредби", пише в опровержението.