Програмата ще е част от новите мерки в подкрепа на бизнеса

Нови мерки за подпомагане на туристическия бранш предлага служебното правителство. Те включват организирани почивки за учители и ученици в нашите курорти. Средствата обаче са ограничени, тъй като проверката  на финансовия министър показва сериозни  проблеми в държавния бюджет.

СНИМКИ ОТ БРИФИНГА ВИЖТЕ ТУК

От правителството обявиха, че готвят редица мерки, които ще са в помощ на работещия туристически бранш. Първо - ученици и педагози ще получат ваучери от по 500 лв. за почивка в български хотели. За тази цел държавата отпуска 15 млн.лв.

Още 400 хиляди отиват за програма за профилактика и рехабилитация на учителите, с която ще се възстановяват след  COVID пандемията. Работи се и за облекчаване на режима за влизане на туристи у нас. Като се обмисля вариант за безплатни PCR - тестове.

Всичко това обаче при ограничен бюджет, тъй като служебното правителство няма право на актуализация. Така парите ще трябва да дойдат от буфери в различните министерства, чрез намаляване на разходите за персонала. Това няма да доведе до намаляване на заплатите на служителите.

„Моя основна грижа е да минимизирам ефектите на пандемията върху учителите и учениците. Това означава, че ще дадем на 30 000 ученици – основно, но и на учители, да посетят по определен ред туристически места и хотели. Това ще стане чрез туроператорите. Така в продължение на една седмица те ще летуват безплатно и в същото време ще се помогне на туристическия бизнес". Това заяви на брифинг служебният министър на образованието Николай Денков.

„От страна на училищата всичко е доброволно. Всяко училище ще може да изпрати до 70 деца. Пуснали сме запитване вече до РИО-тата за предварителна нагласа към тази мярка. След това ще се даде възможност за кандидатстване. Средствата ще се отпускат на училищата, които ще сключват договори с туроператорите", допълни той.

По думите му се очаква към средата на юли да бъдат сключени първите договори. „Ще има първа вълна на кандидатстване. Ако предвидените средства не бъдат изразходвани, ще обявим и нова. Процесът ще продължи до 15 септември”, обясни Николай Денков.

„Програмата наистина е с много сериозен приоритет и има сериозен социален ефект, тъй като не само децата ще имат възможност да отдъхнат от тази епидемична ситуация, но ще се подпомагане и туристическият сектор”, каза служебният министър на туризма Стела Балтова.

„От страна на бизнес единиците в туристическия сектор ще бъдат подготвени пакети и децата ще могат както да бъдат придвижвани и застраховани до местата за настаняване, така и ще бъде поето и тяхното изхранване. Ще има и много интересни програми за децата. Те ще бъдат свързани с арт дейности, обучение по народни танци, посещение на музеи и други. Това ще има и стратегически ефект върху развитието им”, посочи още тя.

Тя беше категорична, че от програмата ще имат полза всички съставни части на сектора.

„Отправили сме покана към концесионерите на плажовете за намаляване на цените на плажните принадлежности. Беше взето решения на Министерския съвет, с което в 10-дневен срок те ще имат възможност да ни уведомят с колко ще могат да намалят цените им", каза служебният министър на туризма.

Министър Балтова ще преговаря за по-ниски цени на шезлонгите и чадърите

„Работим активно, за да се направи програма за възстановяване на бизнеса", заяви служебният министър на финансите Асен Василев. „Още преди да влезем ние като правителство е започнато да се дърпа от пера, които не са предвидени за тази цел", каза още той.

За сериозни проблеми в държавния бюджет сигнализира Асен Василев след направената проверка. До 14 май от централен бюджет са изхарчени 1,164 млрд.лв. От буфера са взети 283 милиона лева. От бюджета на Министерство на финансите са взети 22 милиона лв. 810 милиона лева са за непредвидени разходи чрез преструктуриране. 509 милиона лева от централния бюджет са непредвидени разходи чрез преструктуриране. 283 милиона лева от буфера и 22 милиона лева от Министерство на финансите също са непредвидени. С тези разходи в голямата си част са платени мерките за бизнеса, 50-те лева на пенсионерите за април и май и COVID-мерките. Вместо бюджетът да се актуализира, когато през март става ясно, че ще трябва мерките да се продължат, бюджетът не се актуализира, а започват да се дърпат всички възможни налични буфери и пера, в това число за да се покрие част от мярката „60 на 40” през май", посочи Василев.

„Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от разнообразни места, за да се покриват нуждите на бизнеса, здравеопазването и подпомагането на пенсионерите”, допълни служебният министър на финансите.

„Това, което успяхме да направим, е да намерим буфери по различните министерства, така че да се намалят разходите основно за персонал на министерствата, с които да се подпомогне мярката на пенсионерите за следващите месеци. Работим активно и търсим ресурси за това”, посочи той.

„Подпомагаме бизнесите да заработят ритмично. Бизнесите, които разчитат на туристи от чужбина са най-силно засегнати заради все още неуточнените правила за влизане в държавата", заяви още министър Василев. 

 

 

Всяко училище ще може да изпрати по 70 ученици, независимо колко е голямо. Директорите приветстваха мярката, но остава въпросът как ще бъдат избрани децата. 

"Tова, което най-много ме притеснява, е как да избера от 1400 ученици 70, които да изпратим да почиват на нашето Черномоерие. Най-вероятно трябва да бъдат изработени правила за всички училища, тъй като ние ще бъдем подложени на критики и че има някакъв субективизъм при избора", смята директорът на 125 СУ "Боян Пенев"  Венелина Николова.

Хотелиерите също одобриха мярката, но смятат, че тя ще бъде крайно недостатъчна. 

"Мярката при всички случаи ще бъде полезна, но в никой случай това не би решило проблемите с липса на туристи. Слънчев бряг особено е така структуриран, че на него му трябват изключително масирани групи и чартърни програми", каза Теодор Пастърмаджиев - член на УС на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Дали ще бъдат продължени и старите мерки в помощ на бизнеса, ще стане ясно следващата седмица.