30 май е Световен ден на множествената склероза

"Хората с множествена склероза трябва да се ваксинират, без да се страхуват, че могат да се влошат", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS проф. Ивайло Търнев, началник Клиника по нервни болести в УМБАЛ „Александровска".

Той допълни, че болните получават медикаменти, а тези които са в по-тежка фаза, трябва допълнително да бъдат консултирани преди да се ваксинират, докато по-леките случаи не бива да прекъсват терапията си и да се ваксинират. Лекарят препоръча РНК ваксини за болните.

Специалистът заяви, че приблизителната бройка на страдащите от множествена склероза у нас са над 5 000 души. 

"Заболяването е многолико, млади и здрави хора при симптоми трябва веднага да се консултират с невролог. Очакваме лечение на всички форми на множествена склероза, постоянно се развива науката в тази насока", категоричен бе проф. Търнев.

Относно здравните медиатори носителят на наградата "Питагор" заяви, че програмата изпълнява една много важна социална функция, особено сега в периода на ваксинации. Те популяризират ваксините, ползата от тях, като това се извършва под надзора на местните здравни инспекции.

За страдащите от множествена склероза медикът призна, че те се страхуват да кажат за болестта, защтото това би попречило на професионалното им развитие.

Проф. Ивайло Търнев заключи, че пациентите не бива да остават с впечатлението, че ще свършат в инвалидна количка, защото болестта не е присъда.

В предаването журналистът и автор на книгата "Присъдата" за множествената склероза се съгласи, че хората не трябва да усещат новината за своеуто заболяване като присъда, защото ако навреме се открие и се вземат мерки, нещата могат да изглеждат по друг начин.

"По време на пандемията обществото разбра как живеят болните от множествена склероза, защото тези хора живеят в изолация", констатира тя.

За нея голям проблем е и стигматизацията на страдащите от състоянието, повечето от тях категорично са отказали да излязат с имената си при проучванията за книгата, в това число и медицински лица.

Мотиваторът и баскетболист Гергана Брънзова сподели в "Денят на живо", че се е преборила с болестта, но не изполва това словосъчетание, а "разбиране със състоянието".

Според нея промяната идва с разбирането за първопричината на заболяването, а при нея това силният емоцианален стрес под всякаква форма, защото така се компрометира Централната нервна система.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.