Хакерската групировка прозхожда от Русия

Хакерската групировка, стояща зад атаката срещу американската софтуерна компания "СоларУиндс", разкрита миналата година, сега е взела на прицел правителствени агенции, мозъчни тръстове, консулски служби и неправителствени организации. Новината съобщи компанията "Майкрософт"от където поясняват, че атаките са били наблюдавани тази седмица и са били извършени от "Нобелиум" - хакерска групировка, произхождаща от Русия.

Според технологичния гигант именно тя стои зад атаката срещу клиенти на "СоларУиндс" през 2020 г. При новата атака на прицел са били взети 3000 имейл акаунта на над 150 организации. Най-много са били атакуваните институции и организации в САЩ, но като цяло жертви са били ведомства и организации от най-малко 24 страни.

Поне една четвърт от пострадалите организации работят в областта на международното развитие, хуманитарните въпроси и защитата на правата на човека. Така например "Нобелиум" е хакнала през седмицата американската Агенция за международно развитие, успяла да пробие имейл акаунт, използван за маркетингови цели от ведомството и оттам е извършила фишинг атаки срещу много други организации.

Аmazon придоби холивудското студио MGM

Случилото се със "СоларУиндс" през декември миналата година даде достъп на киберпиратите до хиляди компании и правителствени офиси, използващи продуктите на американската софтуерна компания. Тогава хакерското нападение беше описано като най-мащабното и най-изкусно извършеното в света досега. Русия отрича вина за зловредна намеса от нейна страна.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.