Главен комисар Калин Стоянов е временно преназначен за директор на ГДБОП

Шефът на ГДБОП се раздели с поста си. Любомир Янев е бил преназначен тази сутрин, потвърди самият той пред NOVA. Освободен от длъжност е и заместник директорът в ДАНС - Недялко Недялков. Миналата седмица по искане на служебния кабинет поста си напусна и директорът Димитър Георгиев.

Нови рокади в държавните структури (ОБЗОР)

Главен комисар Калин Стоянов е временно преназначен на длъжността директор на ГДБОП. Той ръководеше дирекцията за агентите под прикритие. Стоянов бе представен пред състава от заместник-министър Енчо Мирчев и  и.д. главния секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев.

Главен комисар Стоянов работи в системата на МВР  от 2003 г., като последователно е заемал  изпълнителски и ръководни длъжности в Областна дирекция на МВР – Бургас, а от юли 2018 г. е  началник на отдел „Специални операции“ при Главна дирекция “Борба с организираната престъпност”.

„Преназначен съм в ново звено, сформирано от експерти лично към министъра на вътрешните работи. Той и екипът ме извикаха и ми го съобщиха”, заяви пред NOVA Янев. 

Недялков също коментира освобождаването си от длъжност:

"Към сегашния момент никой не е говорил с мен, за да ме уведоми и да съм провел някакви предварителни разговори по този въпрос", каза Недялков и допълни: 

"Мотивите за моето освобождаване са системно несправяне със служебните задължения, уронване престижа на агенцията и това, че едва ли не аз не мога да си върша работата".

Той каза, че си обяснява случилото се с работата на Агенцията и редицата операции срещи олигарси.

„Добре знаете, че у нас бе разбита шпионска мрежа. Може да има и личен мотив, защото подписът за отнемането на допуска до класифицирана информация на Рашков е мой”, обясни Недялков.

„Когато проведохме среща със Стефан Янев на нея присъстваше и Рашков, тогава основните въпроси, които бяха задавани към мен, бяха детайлна информация за шпионския случай. В последствие г-н Рашков се обърна към мен и попита защо не отнема допуска до класифицирана информация на главния прокурор, на което аз му отговорих, че той го има по право и това няма как да се случи”, каза още Недялков. 

Той обясни, че е на тази позиция от почти 8 години. "Многократно съм награждаван, като само за тази година имам поне две награди за добре свършена работа", каза още Недялков.

 

 

Това е поредната рокада в МВР

До момента с постовете си се разделиха главният секретар Ивайло Иванов, началникът на СДВР Георги Хаджиев, директорът на „Вътрешна сигурност“ Стефчо Банков, както и други служители на ръководни постове в министерството.