Това съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу

НАТО увеличава интензивността на полетите на стратегическата авиация, бойни кораби с крилати ракети систематично навлизат в Балтийско море, а броят на ученията нараства. Това съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

"Ситуацията в западното стратегическо направление се характеризира с увеличаване на военните заплахи. През последните седем години интензивността на полетите на стратегическата бомбардировачна авиация на ВВС на САЩ в Европа е нараснала 14 пъти", каза министърът на среща на руското министерство на отбраната.

Той уточни, че кораби на НАТО с управляеми ракетни оръжия системно навлизат в Балтийско море.

"Само през миналата година кораби от този клас са изпълнявали мисии близо до Калининградска област три пъти. Общо от 2016 г. системата за обективен контрол е регистрирала 18 такива захода на военни кораби към предполагаемите зони за изстрелване на крилати ракети", каза Шойгу.

В същото време САЩ и НАТО продължават да разширяват обхвата на оперативната и бойна подготовка в близост до руските граници, каза той.

"През последните години броят на ученията се е увеличил с един и половина пъти. В момента се провеждат най-големите през последните 30 години, ученията Defender Europe-2021 г., в които участват до 40 000 военнослужещи. Основната им цел е да се разработи пълноценно прехвърляне на цяло подразделение от Съединените щати към Европа", каза министърът.

Източник: БНР