"Здравето не е стока, има здравна услуга", категоричен е бившият здравен министър

"Ваксинацията е главната тема за здравния министър. Това е валидно, защото все още няма лекарство, което да е измислено за вируса", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването.

Според него министър Кацаров точно това и прави. А д-р Семерджиев смята, че принципът парите да следват пациента е правилен и логичен принцип, защото тогава самият пациент е в центъра на вниманието.

За него в момента се вижда "почервеняване" на кабинета и от сблъсъка с дясномислещите в него ще има искри, но не очаква компромиси от здравния министър Кацаров в  това отношение.

Медикът бе категоричен, че здравето не е стока, а съществува здравна услуга, която трябва да бъде правилно остойностена, за да може медицинското лице да се издържа и лечебното заведение да не фалира, а никой лекар не иска хората да боледуват, той става такъв от хуманитарни подбуди.

Д-р Семерджиев смята, че общественото здравеопазване се нуждае от реформи и именно то би трябвало да има основна функция в ситуация на пандемия.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.