Протестиращите поискаха да се срещнат с главния прокурор Иван Гешев

Пред Съдебната палата в София се провежда организиран в социалните мрежи протест. Той е провокиран от акцията срещу високопоставен служител в МВР от вчера и от днешните коментари на служебния кабинет, че държавното обвинение се меси в изпълнителната власт.

Демонстрацията започна с минута мълчание в 12:00 часа, когато България се преклани пред паметта на Христо Ботев и загианлите за свободата ни.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Основното искане на протестиращите е за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Те настояха да се срещнат с него лично, но бяха спрени от служители на съдебната охрана. Заканиха се, че няма да напуснат сградата, докато срещата не се състои. Малко след 12.30 ч. демонстрантите застанаха пред кабинета на обвинител номер 1.

Днес съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов също призоваха за протест. Те смятат, че действията на прокуратурата имат друга цел, която е различна от това да се преследват престъпления.

 

Другата причина за протеста е интервю на Бойко Рашков, в което той обяснява, че прокуратурата привиква шефовете на службите, за да осуети проверката за подслушванията в ДАНС.

От държавното обвинение обаче пуснаха съобщение, от което става ясно, че главният прокурор се е срещнал с новите началници на ДАНС и ГДБОП днес. Били са обсъдени темите за корупцията и предстоящия вот.

За 19 ч. е насрочен друг протест, отново пред Съдебната палата, организиран от "Да, България" и движението "Правосъдие за всеки".