Добромир Николов разказва детайли за тях

Имената на Делян Пеевски и Васил Божков са добре познати на обществеността, но и другите четирима българи, санкционирани от САЩ, не са съвсем непознати. Кои са те в детайли - разказва Добромир Николов.

В мотивите на Държавния департамент за забранения достъп на Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов се посочва, че те са участвали в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции. Преди тези обвинения, Александър Манолев стана публично известен покрай скандала "къщи за гости", а Харалампиев и Томов бяха задържани заради разследване за продаване на българско гражданство.

Бурни реакции след наложените санкции от САЩ (ОБЗОР)

Името на Александър Манолев стана общоизвестно през 2018 г. В началото на третия кабинет „Борисов” той беше заместник-министър на икономиката. Тогава той е номиниран за транспортен министър на мястото на Ивайло Московски. Московски се отказва след публична информация, че заедно с баща си са печелили обществени поръчки от държавни енергийни фирми за милиони.

Година по-късно той се оказа в центъра и на скандала с къщите за гости. Стойността на имота, свързан с Манолев е 390 000 лв. Обвинението - къщата е финансирана с евросредства, но е ползвана лично, а за да няма преки следи, е използвано подставено лице. Прокуратурата му повдигна обвинение за източване на евросредства, а делото още продължава.

Петър Харалампиев и Красимир Томов са свързани помежду си чрез Държавната агенция за българите в чужбина. Харалампиев беше неин председател, номиниран от ВМРО. В същото време Томов е главен секретар. През октомври 2018 г. двамата са арестувани по подозрение, че съдействали за българско гражданство срещу заплащане.

Илко Желязков, който е санкциониран по закона „Магнитски”, е бивш заместник-директор на Държавна агенция "Технически операции". В момента той е заместник-председател на Бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства. От днес вече е в отпуск. Работил е и в ДАНС.

ВСИЧКО ЗА НАЛОЖЕНИТЕ ОТ САЩ САНКЦИИ ПО ЗАКОНА "МАГНИТСКИ" ЧЕТЕТЕ ТУК