Потребители се оплакват от дефектни и счупени мебели

Бум на измами при покупки в интернет. Сигнали от потребители, заплатили за стоки, а останали с празни ръце, заливат форумите за некоректни търговци. В други случаи – поръчаните продукти по нищо не се доближавали до получените. Може ли да платиш за нещо, а да получиш нищо? Отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Дефектни и счупени мебели вместо нови столове и маса. Така приключва пазаруването за Илина Монева от Бургас. Преди дни от страница за продажби във Facebook тя харесва комплект мебели за новия си дом. Обявата я привлича с атрактивната цена от 280 лв. и затова решава да поръча. Вместо нови мебели обаче в кашоните открива наранявания по всички части на столовете и масата.

"НА ТВОЯ СТРАНА": Нова измама в интернет

Още преди да разопакова всички кашони, търси връзка с търговеца, за да върне дефектните мебели.

„Обясних, че масата е дефектна, няма как да я вземем и бихме желали да я върнем. Казаха ми, че за тези пари – това е качеството”, разказа жената.

„Серум на младостта” - реални резултати или поредна измама в интернет? (ВИДЕО)

Тогава Илина решава да не плаща наложения платеж и да върне стоката, но за да се отърве от нежеланата покупка се налага да плати солено. Първо, за самата доставка, а след това и за връщането на комплекта.

Показваме офертата и на контролните органи.

„Става въпрос за нелоялна търговска практика. Оправдание от типа „За тази цена толкова”  не могат да бъдат валидни”, каза Димитър Маргаритов от КЗП.

Десетки такива сигнали откриваме и във форумите за некоректни търговци в социалните мрежи. Откриването на измамниците обаче е трудно. Затова и контролните органи често са с вързани ръце след измамни покупки от платформи с обяви и социалните мрежи.

Как да се предпазим от подобни измама - гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.