Хакери привличат кандидати за бързи печалби с анкети за лятна почивка

Нова измама в интернет. Хакери привличат кандидати за бързи печалби с анкети за лятна почивка, след което източват банкови карти. За това сигнализират зрители на NOVA, станали жертва на схемата. Как работи измамата провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Какви са новите схеми на киберизмамниците?

Сигналите от потърпевши потребители вече са десетки. Жертвите на измамата се привличат предимно през социалните мрежи. А обещанията са за огромни парични печалби само срещу попълване на анкета. За да получат наградата обаче кандидатите за лесни пари превеждат такси, предоставят лична и банкова информация.

Награда е от 1285 евро само срещу отговор на 6 въпроса в онлайн анкета. На примамливата оферта за лесна печалба преди дни попада Емил Атанасов от Пловдив. Рекламата на кампанията обявена като „най-голямото проучване” открива в социалните мрежи.

Според условията на анкетата – губещи няма. Всеки, който отговори на въпросите печели или парична награда, или отстъпка при покупка. Зад проучването стоят големи компании, които използват анкетите за маркетингови цели, става ясно още от офертата. Емил също решава да се включи.

„След като отговорих на тези 6 въпроса ме вкара автоматично в някакъв друг сайт, в който се споменаваше, че ще спечеля 1295 лв.  12.95 евро – това трябваше да заплатя като такса, за да си получа дадената награда, след като съм попълнил правилно анкетата”, разказва Емил.

Сливналия открадна данни от дебитни и кредитни карти и направи залози за 12 000 лв.

Системата изисква информация за възраст, както и банкови данни. В очакване на наградата Емил превежда и исканата такса от 12.95 евро. Според условията в сайта – таксата е идентификационна, за да се потвърди самоличността на участниците. А размерът й е 1 % от печалбата.

„Очаквайки да получа някакво съобщение от банката за даден превод, идва такова, с което банката ми казва, че моята дебитна карта е блокирана от съображения за сигурност. Казах, че това плащане съм го направил доброволно, след като съм очаквал от тяхна страна да получа повече пари, и ми обясниха, че руски сайт се опитва по някакъв начин да злоупотреби с моите лични данни като закупува дадени техники, стоки или се разплаща към трети”, споделя потърпевшият.

Така Емил разбира, че е измамен. Само бързата намеса на банката успява да го спаси от бъдещи злоупотреби. Бърза справка показва, че сайтът с анкетата ни препраща към други платформи – които нямат нищо общо с него.

„Потребителят бива редиректнат на английска платформа за закупуване на учебни материали. Аз дори подозирам, че тази платформа няма представа, че се използва за тази измамна схема. Попълвайки тук имейла си, автоматично сме прехвърлени на трета платформа – нямаща нищо общо с другите две – тя се хоства в Сингапур и е компания за дигитални плащания. Проследявайки кореспонденцията, можем да заключим, че този превод ще отиде до потребител, който се намира физически в Русия”, обясни експертът по киберсигурност  Любомир Тулев.

НА ТВОЯ СТРАНА: Защо турагенция отказа смяна на пакетите след анулирано пътуване

Според маркетинг експерта Георги Малчев  схемата е изключително добре структурирана. Дори и коментарите на други потребители в сайта с анкетата не са само положителни, въпреки че са фалшиви. Въпросите в анкетата също не са случайно избрани, категорични са експертите.

„ В момента сме в летен сезон, когато потребителят знае и е логично да получава анкети, обяви в сферата на туризма. Това е много умел трик – хакерите да манипулират своите жертви, принуждавайки да се включат в една такава анкета и да спечелят една лесна печалба”, обясни Тулев.

Всеки детайл в анкетата провокира стремежа към лесна печалба. От часовници, които отброяват паричните бонуси, до усещането, че всеки въпрос е избран индивидуално за всеки потребител. Въпреки това наша проверка показа, че въпросите винаги са едни и същи. Както и крайната награда – 1295 евро. В крайна сметка до обещаната награда така и не се стига. Точно обратното:

„ Кандидатите за тази мнима печалба – не получават нищо в замяна. В крайна сметка евтиното винаги излиза скъпо - плащайки този 1 %, даваш цялата информация, която е напълно необходима, за да направиш други плащания в интернет. Ти я даваш в ръцете на един хакер. Той веднага след това опитва да генерира няколко поред транзакции и плащания с цел да източи вашата сметка”, обясни Тулев.

ИЗМАМА В ИНТЕРНЕТ: Мними търговци продават некачествени фитнес уреди

Ако все пак станем жертва на измамата можем да оспорим плащането през банката-издател на картата. За да спрем нежелани от нас преводи, е добре да се абонираме за есемес или имейл известявания за всяка транзакция и когато открием неправомерни разплащания, веднага да сигнализираме банката, съветват още експертите.

А вашите сигнали и предложения за теми очакваме на имейла и фейсбук страницата на рубриката „На твоя страна”.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.