Държавният глава коментира посещението на делегация на ДПС в Турция

„Мисля, че лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието "родина" и в какъв контекст го употребява. И да си припомни клетвата, която е положил пред НС да спазва българската Конституция, в която е заложено, че не могат да се създават партии на верска и етническа основа. Ние имаме една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права на всички български граждани и не ги разделя по етнос. Това следва да направят и всички политически партии. Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник. Но тези отношения трябва да  се развиват върху равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните дела”. Това заяви президентът Румен Радев на брифинг във вторник. Коментарът му бе по повод посещението на делегация на ДПС в Турция и срещата й с турския президент Реджеп Ердоган.

Радев: Инициативата „Три морета“ е ефективен инструмент за по-висок икономически ръст

Държавният глава говори по актуални теми, след като откри инициативата "Три морета".

"Чрез нея всички 12 държави – заедно с нашите партньори ЕК, Германия и САЩ – ще работим, така че да имаме много по-голям икономически ръст в нашият регион. Да можем да развиваме свързано нашите образование наука иновации и технологии и младите хора да остават в нашия регион. Важен фактор е свързаността – инфраструктурна, транспортна, дигитална", коментира Радев.

Ердоган разговаря с ДПС

„Институциите в България трябва да работят координирано и заедно в борбата с корупцията и организираната престъпност”. Каза още президентът Румен Радев. Той също не потвърди информацията, че в момента се проверяват три от службите у нас заради разследването дали са били подслушвани политици.

„Мисля, че в правовата държава няма място за война между институциите. Те трябва да работят координирано срещу организираната престъпност и срещу корупцията. Но тази борба изисква от своя страна и съдебна система - най-вече прокуратура. Изисква неизбирателен подход. Правораздавателната система трябва да се задейства преди медиите и преди чужди държави", подчерта държавният глава. 

Само след месец България ще бъде домакин на шестата среща на върха на инициативата "Три морета", на която ще присъстват президентите и делегации от всички страни, участващи в инициативата.