Опит за саботаж ли е поведението на доставчика на машините за изборите ?

"Поканихме "Сиела Норма" за разговор. ЦИК определи прогнозната стойност на база стойността на машините, доставката, логистика, софтуера от договора за отминалите избори. Стойността беше 60 милиона за доставка на 1 500 машини", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Росица Матева, говорител и зам.-председател на ЦИК.

Тя констатира, че три пъти е повишена цената, а обществената поръчка е прекратена и допълни, че по предходния договор няма отделна разбивка на доставка и отделен транспорт.

Росица Матева заяви, че ЦИК трябва да обяви нова обществена поръчка.

"Ние сме обвързани с този доставчик, решение е да се проведат изборите само с наличните машини в България, които са 9 600. Опиттваме се да намеим начин да се споразумеем и да намерим изход от ситуацията", допълни тя и заяви, че при добра организация с машините и в най-големите секции могат да гласуват всички.

Матева бе категорична, че с хартия няма да се гласува, но е възможно това да се случи, само когато машината спре по непредвидени обстоятелства.

В предаването Веселин Тодоров, изпълнителен директорр на "Сиела Норма", заяви, че дали обяснение за всеки разход в най-големия детайл. и допълни, че е важно решението да се случи до края на седмицата, защото наближава момент, в който няма да може нищо да се направи. 

"Сумата е 14 милиона. Най-големите разходи са за логистика, техници на място, складова дейност, производство на машини", заключи той.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.