Според президента Първанов следизборна коалиция между "Има такъв народ", новото ляво обединение и ДПС би било възможно

"Днес вече ГЕРБ е встрани от основните събития, много е вероятно те да не участват в формиране на нов кабинет след изборите. Не бива да се продължава с търсенето на антиподи. Сега имаме многополюсен модел, но трябват лидери, лидер, който да олицетворява властта", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Георги Първанов, президент на Р България 2002 г. - 2012 г.

Президентът издаде книгата "Пътуване през паметта" и я представя из цялата страна.

Георги Парванов заяви, че би играл шах с Жан Виденов, но не би коментирал защо сега се връща в политиката, но вероятно хората около него са преценили, че има свободна ниша.

За него в момента заплахи за границите на България няма, но други заплахи има и всички трябва да са консолидирани по темата национална сигурност.

"Може би беше грешка, че номинирах Сергей Станишев, но млади хора трябва да се търсят, да има процес, в който те да бъдат наблюдавани, да се развиват", каза още Първанов.

Според президента хората очакват от Слави Трифонов да представи способни министри, но вече трябва да се мисли и за партньори. Нужно е да потърси опорите, които са голямата лява коалиция и ДПС, но той направи уговорката, че актуалните отношения между тези политически субекти не бива да са пречка. 

"На изборите се разграничаваме, а на другия ден трябва да сме определили параметрите, по които се разбираме", категоричен бе президентът Първанов и добави, че Слави Трифонов има качества, които далеч надхвърлят амплоато му.

Относно обединението на левицата Геоги Първанов смята, че то е усилие на всички организации и партии, макар БСП да носи основата, а смисълът е да се види, че обединение е възможно, като не по-малко е важна и вътрешната консолидация, без това няма да има успех. 

"АБВ са добри партньори и сътрудничеството трябва да продължи в стратегически план", добави той.

За него настоящата президентска двойка има добри шансове за следващитге президентски избори, но е рано за заключения, защото конкуренцията не е ясна, а и служебното правителство прави доста грешки, което може да се отрази негативно на президента Радев.

За закона "Магнитски" Георги Първанов спомена, че с Васил Божков се е виждал на официални спортни събития, иначе допуска, че може да не се спре дотук, а държавата трябва да вземе неоходимите мерки, за да се избегне разрастването на потенциална криза. За него, обаче, по-добре е проблемите да си ги решаваме ние.

По отношение на РС Македония президентът подчерта, че е трябвало да бъдем настойчиви като Гърция, а сега нашето упорство не се разбира от никоя страна.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7