Не е открита черната кутия

Откриха мястото, на което се е разбил изтребителят МиГ-29 при учението в морето край Шабла. След проверка на района са намерени отломки от самолета, който при удара във водата се е разпаднал на малки парчета. Все още обаче няма следа от черната кутия. Претърсва се района от морето, в който може да е тя.

Операцията по търсенето ще продължи и през следващите дни, но военните не са оптимисти за откриването на кутията. От Военноморските сили се опасяват от влошаване на метеорологичните условия, тъй като това ще затрудни операцията.

Малко след полунощ военните възобновиха операцията по търсенето на черната кутия на разбилия се самолет. Акцията този път дава резултат. „Към този момент мога да потвърдя, че е намерено мястото на инцидента. Открити са останки от самолета”, заяви контраадмирал Кирил Михайлов - командир на ВМС.  

Резултатите обаче не са оптимистични. „Самолетът се е разтрошил на множество малки парчета. В момента минен ловец „Цибър” обследва района и всички останки се разглеждат внимателно с помощта на дистанционно управляеми апарати. Към този момент не е намерена черната кутия”, каза още той.

Възобновиха издирването на изчезналия МиГ-29

Вече е локализиран и периметър от 1 кв. километър в който се предполага, че кутията е потънала. „Това е огромна площ. Тази част, която сега трябва да обследваме около мястото, където е катастрофирал изтребителят, е с площ от порядъка на 1 кв. километър, на дълбочина над 70 метра. Можете да си представите колко време ще отнеме самото издирване”, коментира Михайлов.

 

 

Според военните обаче шансовете за намирането на кутията изглеждат малки. „За съжаление, останките са разпръснати на голяма площ на морското дъно. Изключително раздробени и разтрошени са, така че нашите надежди да намерим по-голяма останала част от самолета, която да бъде лесно по-някакъв начин извадена впоследствие и да бъде извадена черната кутия от нея се опровергаха”, посочи контраадмирал Кирил Михайлов.

Операцията по търсенето ще продължи и през следващите дни, въпреки прогнозата за влошаване на времето.