Те са оборудвани с най-съвременната медицинска техника

20 модулни операционни зали на световно ниво вече са на разположение на медиците от Военномедицинска академия (ВМА) след цялостното обновление на Операционния център. Те са оборудвани с най-съвременната медицинска техника, съгласно стандартите за окомплектоване на хирургическите зали за извършване на високоспециализирани оперативни дейности.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На тържественото освещаване присъстваха министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Реновирането на Операционния център беше абсолютно необходимо с оглед на това, че ВМА е стратегическа болница – не само от военна гледна точка, но и за обслужването на цивилното население.

"В момента разполагаме с 20 операционни модулни зали, които са направени по най-съвременна технология. Това е най-съвременният операционен блок в България", заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

ЗАД МАСКАТА: Реаниматор – колекционер на лули (ВИДЕО)

Той поясни, че през последните 3 години на реновиране е имало много вълнения и много трудности, но същевременно с това е запазен непрекъснат плановият оперативен режим.

"Едно нещо ме развълнува много – когато един от най-уважаваните колеги, бивш заместник-началник на болницата – проф. Евгени Белоконски, ми каза: „Не вярвах, че ще доживея до това време – да се осъществи една такава моя мечта.“ Аз му отговорих, че това беше обща мечта. Заложили сме и нещо за бъдещето - имаме изградена зала за роботизирана хирургия и ако се развиват благоприятно нещата, догодина може да се сдобием и с робот, коментира още проф. Мутафчийски.

"ВМА е лечебно заведение от национално значение и е с безукорен авторитет. И аз съм изключително горд, че днес тук се открива нещо, което е на световно ниво. Благодаря на всички за усилията това да се случи", заяви от своя страна министърът на отбраната Георги Панайотов.

Екип от ВМА откри важен детайл при операция на пациент с COVID-19

Той подчерта, че ВМА е отворена не само на Въоръжените сили и служителите от системата на Министерството на отбраната, но и на всички български граждани, които ще имат достъп до висококачество облусжване и до високоспециализирани хирургични дейности.

Залите са облицовани с панели от неръждаема стомана, които на практика нямат срок на годност. Изградени по този начин, те са изключително лесни не само за поддръжка, но и за ревизия - панелът се сваля за няколко минути и се поставя за същото време. Това означава, че операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова апаратура в рамките само на няколко часа. Подменени изцяло са климатизацията, ВиК и електроинсталацията.