Димитрина Попова проговори пред камерата на NOVA

Жената на загиналия пилот на МиГ-29 - майор Валентин Терзиев, излезе с нейна версия за ужасяващата трагедия. Димитрина Попова проговори пред репортера ни Владислава Тричкова.

Информацията, която Димитрина е успяла да събере през последните 10 дни, е от колеги и приятели на съпруга си. Тя успяла да разговаря с тях в началото. Впоследствие обаче информацията става все по-малко.

„Нейната основна версия е, че мишената е пусната на по-ниска височина, отколкото трябва”, разказа репортерът Владислава Тричкова. „Колеги на майор Терзиев са й обяснили, че такава мишена се пуска на 9000 метра височина и ако до 5000 метра не е покосена, се прекратява следенето й. В случая е разбрала, че мишената е пусната на 5000 метра, а той я покосява на около 2500 метра. Така мишената е падала по-бързо, следователно и той е трябвало да пилотира по-бързо”, разказва още Владислава Тричкова.   

Въпросите, които Димитрина Попова поставя с разказа си, са много – за сигурността и подготовката на пилотите, както и за отговорността на институциите.

САМО ПРЕД NOVA: Говори жената на загиналия пилот (ВИДЕО)

Майор Терзиев падна край Шабла на 9 юни. Точно 43 минути след полунощ самолетът му изчезва от радарите.

„Във въпросната нощ трябваше да се извършват нощни стрелби. Към 02:00– 03:00 часа трябваше да се прибере. Аз станах рано - към 05:00 ч., и видях, че го няма. Малко се ядосах, че един SMS не е изпратил”, разказва Димитрина Попова.

„Наш общ приятел ми изпрати съобщение: „Наред ли е всичко? Вальо прибра ли се?” Шофирайки изтръпнах. Защото отговорът ми е – не, не се прибра, но защо някой пита толкова рано сутринта точно за Вальо”, спомня си жената на загиналия пилот.

„Още при самото пускане мишената е спусната под 5000 метра - даже по-ниско. Тук е малшансът, че се е оказала дефектна. Скъсал се е парашутът и тя е падала много бързо. Той е бил принуден да завиши скоростта. Според мен е снишен много ниско, гонейки целта. Тук намирам грешка на ръководен пост, защото някой, виждайки какво е станало с целта, не е отложил стрелбата”, категорична е Димитрина Попова.

Какви са хипотезите за падането на бойния самолет

По думите й майор Терзиев е бил спокоен, съобщавайки, че целта е поразена. „Излизам от атака” - това са последните му думи. След това, според ген. Русев, е изчезнал от радара. За да изчезнеш веднага, моето обяснение е, че веднага след това си се разбил”, посочва тя.

Димитрина не изключва възможността за пилотска грешка, но в последните секунди на последния полет на майор Терзиев.  

Съпругата на загиналия пилот: Не спирайте да летите, макар и на счупени самолети

„Този полет е воден от някой ръководител полети. Според мен са го докарали до такъв изход. И са разчитали накрая, че за 5 секунди ще се справи и ще обърне самолета. Не е взимал сам решенията. През цялото време поддържа връзка", разказа още Попова. Тя обаче не е разбрала с кого е била тази връзка. „Не казват. Завършекът на задачата може и да е пилотска грешка. Но защо казват „Полетът протичаше нормално”? Какво значи? Излез и кажи кой ръководеше, кога излетя, къде? Това е учение - не е тайна. Когато всичко е било изправно, някой те е ръководил и виждайки, че има нарушение на безопасността, те води натам... За мен това е даже не предумишлено, а умишлено убийство”, категорична е жената на загиналия пилот.

Повече гледайте във видеото