11 директори на РИОСВ, Национални паркове и Басейнови дирекции са били назначени без конкурс

Нови рокади в ключови институции. Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев уволни директора на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова, заради строежи по плажовете. Като проблем той посочи и така наречените „бетонни пети”, които бяха заровени в пясъка на къмпинг „Смокиня”. Предстои да бъдат обособени и нови защитени територии по Черноморието.

„На 9 април, в края на мандата си, министър Димитров подписва заповед, с която отменя императивната забрана за строителство на къмпингите "Веселие" и "Смокиня". На практика въвежда изключения. Днес отмених заповедта като нищожна и уволних лицето Детелина Иванова като негодно. Тя е отменила забраната за всякакво строителство на защитените дюни в местността "Каваците", заяви Личев

„Заварих 11 директори на РИОСВ, Национални паркове и Басейнови дирекции, за чиято длъжност не е проведен конкурс. Още не съм ги сменил. Уважавам професионализма, ако се докажат - да останат да работят, ако не - уволнявам ги веднага“, каза още той.

Пред NOVA вече бившият директор на инспекцията коментира, че не приема обвиненията. „Вече казах, че съм напълно спокойна и с чиста съвест за всичките ми действия до момента. Утре ще ви дам подробно моето виждане”, заяви Детелина Иванова

Един от засегнатите плажове на къмпинг „Смокиня” не за първи път става обект на проверки заради строителство. „Същият този плаж в момента е нашумял със скандала покрай поставянето на „бетонните пети”, които следва да служат за основа на преместваем обект, за който се твърди, че не е строителство”, посочи Емилия Тончева - зам.-министър на околната среда и водите.

Бъдещето на „бетонните пети” все още е неясно. „Според моята заповед те противоречат на режима, който е въведен още през 1984 г.”, каза още Личев.

 

 

От Дирекцията за строителен контрол обясниха, че нямат правомощия да премахнат „бетонните пети” от пясъка.

„Как да обявим нещо за незаконно, когато то е със съответната документация. В случая тук имаме одобрена от Министерството на туризма (от предишния състав) схема за разполагане с точна квадратура. Имаме одобрен проект от общинската администрация и издадено разрешение за поставяне от същата администрация”, коментира арх. Влади Калинов, който е началник на ДНСК.

Министерствата на туризма и регионалното развитие изготвят нови правила, така че казусът с „бетонните пети” да не се повтаря.

Министър Личев съобщи още, че се обособяват три нови защитени зони по Черноморието. Възстановява се и Националният съвет по биологично разнообразие. Според него Националният план за управление на отпадъците ще спомогне за това да се избегнат санкции от Европейския съюз.