Премиерът се запозна лично с пораженията и щетите вследствие на дъждовете и бурите в района

„Ще окажем съдействие на засегнатите в рамките на закона. Вероятно ще бъдат отпуснати средства за градската среда, което е във възможностите на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. По отношение на националната пътна мрежа – това е във възможностите на АПИ, която със своите планове за аварийни дейности ще отговори на тези нужди”. Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на посещение в Лом след поройните валежи, които се изляха над града в неделя.

„Приз последната седмица проведох няколко срещи с различни сдружения и представители на кметства. Днес разговарях и с Националното сдружение на общините в България. Опитваме се да бъдем близо до проблемите на хората. Търсим начини тези проблеми да бъдат разбираеми и да има не само добър диалог между местната и централната власт, но и да подобрим и реалните действия”, каза още министър-председателят.

След дъждовете в Лом: Какви са щетите?

Той разгледа и пътя от Лом за Козлодуй. „Оказа се, че пътната настилка тук е полагана през 1938 г. Оттогава не е имало сериозен ремонт. При последната буря водата, която се е събрала, е изровила почти цялата настилка в по-стръмната й част”, каза той.

На въпрос за проблемите на общината с безводието, неизградения воден цикъл и липсата на пречиствателна станция и канализационна система Стефан Янев посочи, че тази „патова ситуация“ вкарва държавата в наказателна процедура. Според министър-председателя, за да се излезе от настоящия „омагьосан кръг“, са необходими усилията на всички институции. Янев изтъкна, че правителството вече работи по проблема, който е бил дискутиран включително по време на днешната му среща с ръководството на НСОРБ. „Търсим решения, ангажиментът на държавата го има“, заяви Янев и добави, че решението следва да бъде в съзвучие с европейските регламенти.

Кметът на Лом Георги Гаврилов благодари на премиера Стефан Янев за бързата реакция и за отговорното отношение. Гаврилов добави, че към момента щетите все още се изчисляват.

Янев коментира и как върви разследването за смъртта на загиналия военен пилот майор Валентин Терзиев. 

„Чисто човешки, всеки от нас, който е губил близък при неизяснени обстоятелства, не спира да си задава въпроси. Това е човешки феномен, от който не можем да излезем, тъй като сме живи хора”, каза премиерът по повод интервюто, което съпругата на загиналия пилот даде за NOVA.

„Разследването върви по две линии. Едната е чисто професионална - по отношение на използване на летателна техника, а другата е от Военно-апелативната прокуратура, която на практика разследва инцидент със смърт. Тези две разследвания вървят паралелно и взаимно се допълват. Когато има резултати на базата на факти и доказателства, тогава ще бъде отговорено категорично каква е причината за инцидента и евентуално има ли отговорност, която ще бъде фокусирана върху други хора”, допълни Янев.

Буря нанесе сериозни материални щети в Лом (ВИДЕО+СНИМКИ)

Обвиненията за реваншизъм от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, служебният премиер определи като предизборна реторика. Янев заяви, че няма да влезе в предизборно говорене. 

„Дали ще има разпити, репресии… Как бяха другите думи? Изчегъртване, реваншизъм? Мисля, че сме отговорили многократно. Знаете от Конституцията какви са правомощията на служебния кабинет. Основните ни задачи и това, което се опитваме да правим, е да бъдем близо до хората и да показваме резултати”, каза той.

Според него не е и моментът да се обсъжда проверката, по която може да бъде разпитван бившия премиер Бойко Борисов. „Да влизаме в чисто предизборна полемика кой, къде и как ще бъде разпитван според мен е несериозно. Нека да я оставам след изборите”, коментира Стефан Янев.