Българска банка за развитие от днес е с ново ръководство

Още лица, попаднали в списъка на финансовото ведомство за свързани със санкционираните по закона „Магнитски”, искат да бъдат извадени от него. Майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева, е изпратила писмо, с което отрича бизнес връзки със сина си.

Ако бъде взето такова решение, то няма да е прецедент. Гръцката фирма „Интралот” вече е успяла да докаже, че няма връзка с Васил Божков и така вече не е част от този списък.

Представиха новите шефове на ББР

А след турбуленциите и скандалите, заради кредити от Българската банка за развитие, част от които отново се оказаха свързани с Пеевски, от днес новото ръководство на банката вече работи. А една от 8 - те фирми, взели най-големи кредити, е върнала парите.

Дали има основания Ирена Кръстева да бъде извадена от списъка на свързаните лица, тепърва ще се преценява.

„Има от г-жа Ирена Кръстева, че тя няма нищо общо с г-н Делян Пеевски, получено възражение. Възраженията се разглеждат от комисията на база предоставени документи от хората от фирмите и ако се установи, че няма липса на свързаност, те разбира се, ще бъдат извадени от списъка”, заяви министърът на финансите Асен Василев.

Малкият и среден бизнес може да кандидатства за кредити за възстановяване (ВИДЕО)

А коя е фирмата, върнала предсрочно кредита си на Българска банка за развитие и с кого е свързана, министърът на икономиката не пожела да каже. Уточни само размера на върнатото.

„Тези 40 млн. лева се надявам да отидат в поне 40 компании, бих казал 400”, посочи министърът на икономиката Кирил Петков.

Коментарите си министрите направиха при представянето на новата програма "Възстановяване". Тя е с бюджет от 2,5 милиарда лева и трябва да помогне на малкия и среден бизнес. Насочена е към малките и средни фирми, засегнати от пандемията. Те ще помагат да кандидатстват за до 70% от оборота си за 2019 или 2020 г. Кредитите ще се отпускат от 8 търговски банки, като всяка фирма може да получи най-много 3 млн. лв.

„Така даваме възможност на фирмите, които са дееспособни, но вече са използвали голямата част от обезщетенията си по време на тази последна година и половина, които бяха доста трудни, да продължат да се развиват”,  категоричен е финансовият министър Асен Василев.

„Аз вярвам, че всички малки и средни бизнеси ще успеят да се възползват от програмата”, допълни министърът на икономиката Кирил Петков.

На какви изисквания трябва да отговаря кредитополучателят?

Фирмата да е работила през последните 3 г. Парите ще се отпускат без обезпечение, като държавата ще е гарант. Средствата трябва да бъдат върнати най-много за 7 години, а през първите 12 месеца има възможност за гратисен период.

Лихвите обаче ще бъдат стандартни за търговски банки. Затова и бизнес и синдикати са скептични дали много фирми биха се възползвали от кредит.

„Не е ясно защо се акцентира само на финансови механизми, които всъщност минават през кредити, а не се балансират нещата с безвъзмездни средства”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Към края на април 2021 г. за 12 месеца имаме потвърдени гарантирани кредити на стойност 190 млн. лв. от общ бюджет над 700 млн. лева, тоест под 30% от ресурса”, посочи Станислав Попдончев , зам.-председател на БСК.