Икономическото министерство е подписало договори с търговските банки

Икономическото министерство е подписало договор с няколко търговски банки и вече малкият и среден бизнес може да кандидатства за кредити за възстановяване без обезпечаване. Това съобщи министърът на икономиката Кирил Петков на брифинг във вторник.

За тези кредити могат да кандидатстват фирми, които работят поне от 3 години. Кредитът е за срок до 7 години, а първите 12 месеца може да бъде поискан гратисен период.

Фондът за възстановяване обезпечава 80% от кредита, останалите 20% са риск за банката.

Максималният размер е 3 милиона лева за индивидуален кредит или до 70% от приходите на фирмата за 2019 или 2020 г., обясни министър Василев.

Комитова и Петков: Не развиваме малкия и среден бизнес, няма и конкуренция (ВИДЕО)

„Мобилизираме 2,5 милиарда капитал, който да стигне до бизнеса”, допълни финансовият министър Асен Василев.

„Оттук нататък трябва да се фокусираме във високодобавената стойност, износа, малкия и среден бизнес”, каза Петков.  

Относно най-големите кредитополучатели от ББР Петков каза: „Една от 8-те компании е обявила, че ще изплати 40 милиона от собствения си дълг. Надявам се, че те ще отидат в поне 40 компании, даже 400”.

Финансовият министър Асен Василев коментира и разширения списък с лицата, които може да бъдат санкционирани по "Магнитски". От думите му стана ясно, че майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, е поискала да бъде извадена от списъка със свръзани лица на посочените по закона.

"Има получено възражение от Ирена Кръстева, в което тя заявява, че няма нищо общо с Делян Пеевски. Възраженията се разглеждат от комисията на база предоставени документи от хората и фирмите. Ако се установи, че липса на свързаност, те, разбира се, ще бъдат извадени от списъка", заяви Василев.

Цялата пресконференция гледайте във видеото.