Фалит на туроператор поставя лятната им ваканция под въпрос

Почивките на 150 000 български туристи са пред провал, след като големият гръцки туроператор „Музенидис травъл“ обяви, че спира работа до 31 юли.

Почивката в Гърция: Ще пострада ли сезонът заради опашките по границата?

Дотогава базираният в Солун туроператор ще се опита да осребри част от активите си и да се разплати с кредиторите си и едновременно с това ще преговаря с държавата за финансова подкрепа.

„Музенидис травел“, през която минават 70% от записванията за южната ни съседка, върви към фалит. Той ще повлече след себе си и десетки български туроператори", алармират от Сдружение "Обединение бъдеще за туризма"

„За новите обстоятелства уведомих министъра на туризма Стела Балтова, каквато бе уговорката ни. Отговорът й бе: „Не ме интересува това! Искам да намерите пари и да ги върнете на българските туроператори“, разказва Теодор Севастидис, управител и едноличен собственик на „Музенидис травел България“ ЕООД. Дружеството има застраховка „Отговорност на туроператора“ с покритие едва 70 000 лв.

В Гърция обмислят запазване на изискванията за влизане в страната

„Когато се опитах да обясня, че след като миналата година договорът ни бе едностранно прекратен и нито един български застраховател не се съгласи да ни застрахова за обичайните 250 000 лв., реакцията на министъра бе: „Защо още тогава не обявихте фалит?“, изумен е Севастидис. Той подчерта, че фирмата му със собствени средства е платила наново хотелското настаняване на българи в периода 18-20 юни. Под въпрос остават резервации, направени през тази година, и отложени пътувания от миналата на 983 българи на обща стойност 200 000 евро. Останалите са заявени и платени директно на компанията в Солун. 

„Всеки ден получаваме сигнали от наши членове, че хотели в Гърция отказват да приемат българи с резервации, направени през „Музенидис“. За да не останат клиентите на улицата, колегите са принудени да плащат отново на хотела. Обемите са непосилни и такова повторно плащане до края на сезона е абсолютно невъзможно. То ще доведе до ликвидни проблеми на редица български фирми“, предупреждава Павлина Илиева, председател на Обединение „Бъдеще за туризма“.

От двете работодателски организации в туризма - ОБТ и  БАТА, настояват за бързо отваряне на програмата за финансиране с 16.5 млн. лв. на туристическия сектор. Спешната помощ е от особено значение в контекста на случващото се с „Музенидис“, категорични са от браншовите сдружения.