Държавните глави на Турция и Русия проведоха телефонен разговор

Президентът на Русия Владимир Путин разговаря тази вечер по телефона с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предаде агенция ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл. Путин е споделил с Ердоган впечатленията си от срещата с президента на САЩ Джо Байдън в Женева на 16 юни.

Турският президент е благодарил на руския си колега за започналите доставки на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V”, съобщава още пресслужбата на Кремъл. Първите руски ваксини пристигнаха в Турция на 14 юни.

Ердоган също така е изразил признателност за решението за възобновяване на полетите между Русия и Турция. Те бяха възстановени на 22 юни. Двамата президенти са обсъдили актуални въпроси на руско-турското сътрудничество в различни сфери.

Путин и Ердоган са коментирали и ситуацията в Нагорни Карабах и в Сирия. В разговора е била дадена положителна оценка на работата на съвместния руско-турски център за контрол по прекратяването на огъня и военните действия в Нагорни Карабах.

За Сирия двамата президенти са подчертали важността на съвместната работа на военните на Русия и Турция за предотвратяване на ескалацията на насилие в Идлиб и в североизточна Сирия, както и в борбата с останалите в тези райони терористични групировки.

Източник: БТА