Според Дани Каназирева софтуерът може лесно да се манипулира

От ГЕРБ искат ЦИК да преброи контролните разписки от машините за гласуване и да провери съдържанието им след изборите на 11 юли.

„ЦИК нарушава текста от Изборния кодекс относно преброяването на бюлетините и разписките. Излезе решение на комисията, което забранява преброяването на контролните разписки. Преброяването се прави само вътре в машината. За него отговарят определен кръг от хора”, поясни кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС Дани Каназирева.

По думите й софтуерът може да се манипулира, далеч по-лесно от който и да е друг процес.

„Две седмици преди вота машините не са сертифицирани. Никой не знае колко души ще гласуват в чужбина. По първоначални изчисления на ЦИК ще са нужни 400 машини, които още не са налични. Така наречените нови партии, в стремежа си да угодничат на партията на Трифонов, потъпкаха своите заявки за промени", категорична бе Каназирева.

 

 

„Изпитвам чисто човешко съжаление към членовете на ЦИК, които се опитват да се измъкнат от капана, в който са попаднали. Измененията в Изборния кодекс бяха гласувани на инат. Най-честната позиция на ЦИК би била да излезе и да каже, че не може да спази закона. Разбираме, че държавата е в ситуация на агония. Всички органи се опитват да замажат ситуацията. Искаме разписките да бъдат преброени, за да сме сигурни, че изборите са честни”, заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ.

От партията отправиха предупреждение, че може да се стигне до конституционна криза.

От ЦИК отказаха коментар по темата.