Ураганен вятър събори дървета в Благоевград

Частично бедствено положение бе обявено днес в Котел. Това съобщи пред журналисти кметът на общината Коста Каранашев. Около 60 литра на м/кв са падналите количества в града за около час, тази сутрин.

В община Антоново и Горна Оряховица също обявиха частично бедствено положение. Ураганен вятър събори дървета в Благоевград.

Пороен дъжд наводни Велико Търново и Котел (ВИДЕО)

Наводнени са били улиците „Стара планина”, „Кръстьо Раковски”, „Луда Камчия” и „Иглика”. Наводнение има и в село Тича. По думите на кмета падналите количества са с обем по-голям от това, което може да поеме всяка градска канализация. Около 20 къщи са наводнени в град Котел и 12 къщи в село Тича. По улица „Иглика” има напукан асфалт, обърнати контейнери, щети по завлечени от стихията автомобили. Има и паднали дървета. На днешната дата преди 2 години отново порой удря Котел. 

По улиците са се въргаляли автомобили, блъскали са се в стълбове. Няма пострадали хора. Нанесени са материални щети на 5 автомобила. Канализационната мрежа не е могла да приеме такова голямо количество вода. Въпреки че според зам.-кмета преди седмица е била почистена.

Нанесени са щети по част от асфалтовата мрежа, а десетки жители на квартала почистваха от кал приземни етажи. Река луда Камчия излезе на близо 5 метра от коритото си. Нивото се нормализира едва в късните следобедни часове. Наводнени са дворове в съседни на Котел села. Комисия ще оценява нанесените от пороя щети. 

Екипи на общината, пожарната и ВиК обезводняват и работят по отстраняване на щетите. „Ще имаме нужда от държавна подкрепа да работим по отстраняване на щетите и превенция", посочи кметът.

Стотици евакуирани след наводнения в Русия

Има необходимост от цялостно почистване на коритото на реката. Големият проблем на ул. „Иглика”, според Каранашев, е дере, което е извън урбанизираната територия, там трябва да се почисти, канализира, да се направи нова отводнителна система до реката. Една част от къщите не са законни. По думите на кмета, канализацията е била отпушена преди няколко седмици и е проводима.

Преди повече от месец, на 16 май, проливен дъжд наводни същата улица, а преди две години на същия ден - 26 юни бе обявено бедствено положение, след пороен дъжд и излизане от коритото на реката.

Репортер: Георги Манев