БСП В АТАКА: За политическите стратегии на голямата лява коалиция

"По-скро нямаше как да избегнем това, което ни се случи след 1989 година. Обществото не беше готово да се противопостави", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS проф. Иво Христов, водач на листата на "БСП за България" в Пловдив-град, като отговор на въпросите, които поставя в новата си книга "Не пожелахте да чуете".

Според него в началото на прехода хората, които са имали познание, не са имали власт, а тези с власт не са имали нужда от познание.

Той е убеден, че никога управляващите елити, както и народните маси, нямат нужда от хора, които им казват истината.

За сегашната политическа ситуация проф. Христов каза, че в момента има опит да се преодолее наследството на управление на Борисов, поне да се постигне някаква нормалност.

"Не ме притесняват действията на служебното правителство, а защо някои не се притесняваха от начина на управление през последните 12 години", добави той.

За него от България нищо не зависи и България не е субект на нищо.

"БСП е чувствителна по два главни въпроса - социален и национален. Трябва да се възстанови държавността, връщане на някаква почтеност, кардинално да се смени политиката на доходите в страната", заяви  водачът на листата на "БСП за България" в Пловдив.

Според прогнозата му БСП по всяка вероятност няма да е директен участник в управлението, но ще бъде в позиция да държи "златната акция", от която ще зависи взимането на решенията.

Професор Христов вярва, че хората ще отхвърлят едно статукво, но за съжаление битката ще е за оцеляване. 

"Лявото и дясното у нас са етикети без съдържание. За съжаление оцеляваме, а не се развиваме, така сме минимизирали очакванията от живота си, че сме доволни да оцеляваме", констатира той.

На въпроса дали би станал част от едно експертно правителство проф. Иво Христов бе категоричен: "Не се интересувам от властта, властоманите имат проблеми с психиката".

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.