Майор Терзиев е повишен посмъртно в подполковник

България се сбогува с майор Валентин Терзиев. Пилотът загина на 9 юни.  Управляваният от него изтребител  МиГ-29 се разби в Черно море по време на тренировъчен полет. В авиобазата "Граф Игнатиево" колеги на майор Терзиев отдадоха последна почит към летеца.

Нарушена е херметизацията на черната кутия на падналия МиГ-29 (ВИДЕО)

С военен ритуал, почести и 4 траурни залпа загиналият пилот Валентин Терзиев беше изпратен  в последния му земен път. Стотици военни пилоти, приятели и близки се стекоха в родния му Асеновград, за да се сбогуват с него. 

 

 

По-рано през деня на траурна церемония в авиобаза “Граф Игнатиево“ майор Валентин Терзиев бе посмъртно повишен в звание „подполковник“ и награден с орден „Свети Георги“ за офицери първа степен. За да се простят с един от най-добрите ни пилоти, в авиобазата дойдоха президентът Румен Радев и служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Той съобщи, че до броени дни черната кутия от самолета ще бъда изпратена в Русия, за да бъдат разчетени данните от нея.

„РСК "МиГ” предпочита снемането да стане в тяхна лаборатория на територията на Руската федерация. Това означава, че черната кутия с група от военна прокуратура, военна полиция и от военно-въздушните сили ще заминат при първа възможност. Ще чакаме резултат оттам”, заяви министърът.

 

Преди заседанието на Министерски съвет служебният премиер също изрази признателността си от отговорната и професионална служба на загиналия пилот.

„Днес е обявен денят за траур за трагично загиналия майор Валентин Терзиев. Позволете ми още веднъж, чрез медиите, да изразя моите най-дълбоки съболезнования към семейството и близките. Един съвременен български герой, чиято памет трябва да бъде помнена и почитана”, каза Стефан Янев.

 

 

Валентин Терзиев загина на 9 юни по време на самолетно учение край Шабла. Две седмици по-късно бе открита черната кутия на самолета, но все още няма информация от нея, защото устройството  не може да бъде разчетено у нас. Все още няма и официална версия за авиокатастрофата.