Още през 2011 г. е било предвидено сградата да бъде разрушена

„През 2019 г. е проведена обществена поръчка за реконструкция, възстановяване и разширяване на сградата, която аз наричам скелет, за да се превърне тя в национална детска болница. Тази поръчка е проведена от Министерството на здравеопазването, спечелена е от една компания, която добре знаете. Струва около 100 млн. лв. Авансово са преведени около 9 млн. лв. През 2011 г. във влезлия в сила план за застрояване на Медицинска академия сградата е предвидена за събаряне. Този план има силата за закон. Още през 2004 г. има становище, че тази сграда не може да се използва за нуждите на здравеопазването”. Това обяви регионалният министър Виолета Комитова.

“ЗА" НОВА ДЕТСКА БОЛНИЦА: Внасят над 90 000 подписа в Президентството

 

 

Тя посочи, че в плана е предвидено още през 2011 г. сградата да бъде съборена и на нейно място да бъде построена друга. Според министъра обаче „някакви хора са се поставили над закона и са решили да я реконструират”.

МРРБ: Можем да издадем виза за строителство на нова сграда за детската болница

 

 

„Правят обществена поръчка за около 100 млн. лева на око, без проект. Сградата не може да бъде реконструирана, защото я няма в обществения мир. Ако бъде съборена, се губи обществената поръчка. Към днешна дата сградата не може да бъде реконструирана. Аз мога да издам виза за проектиране на нова и оттам нататък министърът на здравеопазването трябва да решава – дали да строим нова болница, или да мислим други варианти”, каза още Комитова.