Това заяви министър Виолета Комитова след среща с протестиращи днес

В кратък срок Министерството на регионалното развитие и благоустройството може да издаде виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда за Национална детска болница в границите на Медицинската академия. Това заяви на брифинг ресорният министър Виолета Комитова. 

 

 

Решението дойде след среща с представители на инициативния комитет за изграждане на нова детска болница. По-рано през деня те протестираха пред  Министерския съвет срещу намерението за изграждане на Националната педиатрична болница на мястото на изоставения от години строеж в двора на Медицинска академия.

„Какво можем да направим от регионалното министерство? Можем в рамките на много кратък срок - става дума за дни, да издадем виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда на същото място, в границите на Медицинска академия. Сградата ще бъде висока 20 метра и оттук нататък може да се продължава с детската болница”, каза Виолета Комитова.

„Да, ние сме доволни от решението, защото съгласно закона за обществената поръчка, договорът вече има друг предмет – не реконструкция, а нова сграда. Няма как в рамките на тази обществена поръчка и този договор да продължи строителството на нова сграда”, заяви архитект Петкана Бакалова.