Рашков - бивш министър е обсъждал организиране на македонци за вота

Бивш вътрешен министър, бивш областен управител и полицейски шеф в отпуск са се срещали в Кюстендил, за да организират гласуването на 15 000 македонци с българско гражданство за определена партия. Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

„Бивш министър на вътрешните работи е правил тези дни едно събиране с един бивш областен управител и с един, както знаете добре, каква е тактиката в последните два месеца, в болнични. Болен е за работа, но не е болен за такава сбирка. Обсъждали са въпроса за това как да привлекат 15 000 македонци с българско гражданство да гласуват в нашата страна”, обясни Рашков.

 

 

Предшественикът на силовия министър - Христо Терзийски, реагира с пост в профила си в социалните мрежи. Доскорошният вътрешен министър пише:

„Разбирам, че служебният министър на вътрешните работи продължава да се старае да влияе на предизборната кампания - от днес и с клеветнически намеци, които, макар и недоизказани, лесно могат да бъдат асоциирани с мен”, написа Терзийски.

„Ако има данни за престъпление - да действа с цялата строгост на закона. В противен случай трябва да понесе отговорност за думите и действията си - нищо, че никой не е гласувал за него - постът изисква министърът да притежава някакво достойнство”, допълва Терзийски във Facebook.

 

 

Рашков обяви още, че тази сутрин в десетки градове в страната е започнала полицейска операция срещу купуването на гласове. Вече има 97 сигнала за купуване на гласове, като има образувани девет досъдебни производства в областите Бургас, Варна, Монтана, Видин, водят се полицейски разследвания.

Министърът бе категоричен, че правителството няма да се примири с уродливото явление купуване и продаване на гласове.

Прокуратурата вече е започнала и разследвания по някои от случаите. Един от тях е от плевенско село, където на пределния вот гласували по документи три пъти повече от регистрираните. В момента в централноевропейска страна се опитват да съставят секция, в която да гласуват лица, които не живеят там. 

Министърът заключи, че публичността ще спомогне много за провеждането на едни честни избори и справедливи резултати от вота. Над 20 000 служители на МВР ще участват в охраната и ще грижат за сигурността на изборите на 11 юли.

 

 

Междувременно, мащабна акция против свързаните с политическите права на гражданите престъпления започна на цялата територия на ОД на МВР - Хасково. В ромския квартал на Хасково "Република" днес имаше видимо засилено полицейско присъствие.

Операцията ще обхване освен покупката и продажбата на гласове и конвенционалната престъпност, издирвани лица и наркотици, заяви директорът на дирекцията на МВР Венцислав Кирчев. По негови думи в акцията, която ще продължи дълго време, е ангажиран целият ресурс на ОД на МВР и на жандармерията.

Има сигнали за покупко-продажба на гласове. Проверявани са били много лица, няма задържани засега.

Гражданите от квартал "Република" в Хасково се оплакват от постоянните проверки на всеки, който напуска квартала, но от полицията предупредиха, че законните действия ще продължат.

Репортер: Димитър Иванов